Ukraina grivna väärtus langes 7 aasta madalaimale tasemele

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ukraina otsib võimalusi emiteerida võlakirju grivnade asemel mõnes tugevas valuutas.
Ukraina otsib võimalusi emiteerida võlakirju grivnade asemel mõnes tugevas valuutas. Foto: Konstantin Chernichkin

Ukraina majandus sattus teisipäeval tugeva surve alla pärast pingete järsku teravnemist Venemaaga, mis viis grivna kursi 2015. aasta tasemele, mil riik seisis silmitsi maksejõuetusega.

Ida-Ukraina kahe eraldiseisva piirkonna ametlik tunnustamine Venemaa poolt esmaspäeva lõpus on suurendanud sõjategevuse ohtu Euroopa idaosas ja raputanud maailma finantsturge, vahendab Reuters.

Ukraina grivna odavnes koguni 1,48 protsenti võrreldes dollariga, mis on nüüd väärt 28,93 grivnat ning pea sama palju langes see ka võrreldes euroga. See on nõrgim grivna tase alates valuuta järsust langusest 2015. aastal, kui riik liikus võla restruktureerimise suunas.

Grivna on nõrgenenud alates oktoobri lõpust ligi 10 protsenti, kui konflikt Moskvaga süvenes. Sellest tingituna loobusid investorid Ukraina varadest, kuna Venemaa vägede koondumine Ukraina piiri lähedale tekitab üha suuremat muret ja kardetakse, et Venemaa valmistab ette sõjalist rünnakut Ukraina vastu. Kreml on seda eitanud.

Ka Ukraina dollarites nomineeritud riigivõlakirjad kukkusid. 2032. aasta võlakiri langes 2 senti dollari suhtes, et kaubelda rekordtaseme 71,694 sendi juures, näitasid Tradewebi andmed. Ukraina 2040. aasta SKP-ga seotud võlakiri langes rohkem kui 3 senti, kaubeldes 58,303 sendi tasemel, olles kaotanud umbes poole oma väärtusest alates eelmise aasta juunist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles