Kurioosum: Hepsor jäi kasumisse, ettevõtte aktsonärid aga kahjumisse

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
26. november 2021. Hepsori börsiletuleku avaüritus ja kella helistamine Hepsori büroos.
26. november 2021. Hepsori börsiletuleku avaüritus ja kella helistamine Hepsori büroos. Foto: Madis Veltman

Hepsor kaotas mullu nii müügitulus kui ka kasumis.

Hepsor kaotas 2021. aastal müügitulus aasta varasemaga võrreldes poole, kukkudes 38,8 miljonilt eurolt 14,96 miljonile eurole.

Firma kasum kahanes samuti enam kui poole võrra, 1,7 miljonile eurole, aga firma aktsionärideni see raha ei jõua. Kuna ettevõttel on – nagu börsiteates kirjas – vähemusosaluse varjatud tuletisinstrumentide väärtuse muutus, siis sellega kaotati kohe 1,8 miljonit eurot, nii et emaettevõtte aktsionäridele jääb kätte poole miljoni euro suurune kahjum.

Hepsori varade maht kasvas aastaga 30,3 miljonilt eurolt 55,4 miljonile eurole, kohustused aga 20,9 miljonilt 36,3 miljonile eurole.

Hepsor lohutas investoreid sellega, et tänavune aasta tuleb parem: käibeks lubatakse 28 miljonit eurot, puhaskasumiks 3,3 miljonit eurot, millest siis ka aktsionäridele 3,1 miljonit eurot kätte jääb.

«Ettevõtte 2021. aasta finantstulemus jäi 2020. aasta tulemustele alla peamiselt tegevusvaldkonna tsüklilisuse tõttu. Projektide arendustsükkel kestab 24–36 kuud ning müügitulu tekib alles selle tsükli lõpus. Seetõttu võib ühel aastal lõppeda rohkem projekte kui teisel ning just 2021. aastal sai n-ö müügiküpseks tavapärasest vähem projekte,» kommenteeris tulemusi Hepsori juht Henri Laks.

Laks lisas, et tegevusvaldkonna tsüklilisusest tulenevalt võib Hepsori puhul ka tulevikus ette tulla majandusaastaid, kus finantstulemused on sõltuvad tugevast arendusportfellist ja projektide heast kasumlikkusest hoolimata ning võivad eelmise või järgmise majandusaastaga võrreldes olla kas nõrgemad või oluliselt paremad. «Seetõttu analüüsib juhtkond ise ettevõtte finantstulemusi pikemas perspektiivis ning kasutab tsüklilisust neutraliseeriva võrdlusalusena kolme aasta keskmisi finantsandmeid.»

Investoritelt koguti aktsiaemissiooni käigus lisaraha eelmise aasta sügisel. Laks rõhutas, et kuna Hepsor seadis sihiks saavutada 2030. aastaks omakapitali mahuks 100 miljonit eurot, peab nende iga-aastane kapitalitoolus olema 20 protsenti. Investoritelt saadud raha investeeritakse projektidesse 2022. aasta esimese poolaasta jooksul ning majandustulemustele hakkab see mõju avaldama ca 24 kuu pärast.

2021. aastal lisandus üheksa uut arendusprojekti (viis Eestis ja neli Lätis) ning ligikaudu 70 000 m2 uut arendusmahtu. Seejuures ei ole Hepsori portfell kontsentreeritud paari üksikusse projekti, vaid jaotub väga paljude projektide vahel nii geograafiliselt kui ka sihtotstarbe mõttes (eluruumid vs. äriruumid). Kui 2021. aasta alguses oli Hepsoril 19 erinevat projekti, siis aasta lõpuks kasvas see arv 26ni. Ettevõte hindab oma portfelli koosseisu väga heaks.

Hepsori juhatuse liikme Henri Laksi sõnul on juhtkond 2021. majandusaastaga rahul, kuna järgmiste perioodide kasvule on laotud korralik vundament, portfell on tugev, meeskond motiveeritud ja pardal on tuhandeid uusi aktsionäre.

Hepsori aktsia tuli sügisel börsile 11,7-eurose märkimishinnaga, täna kaupleb aktsia 12,79 euro tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles