Esimene kord demokraatlikus riigis: Kanada laseb pangakontod külmutada (30)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kanada lipp Toompeal Eesti konvoi protestide ajal
Kanada lipp Toompeal Eesti konvoi protestide ajal Foto: Eero Vabamägi

Nädalaid väldanud kohustusliku koroonavaktsineerimise vastased protestid blokeerisid Kanada peamisi maanteid. Riik lasi protestijate vastu käiku seninägematud meetmed.
 

Kanadas kolm nädalat väldanud ja aina kasvanud protestid panid peaminister Justin Trudeau valitsuse tegutsema – käiku lasti demokraatlikus riigis seninägematu meede.

Nimelt lasi Trudeau välja kuulutada hädaolukorra ning selle raames külmutada nii protestijate kui ka protestijatele raha andnud inimeste pangakontod ning muud varad, teiste seas krüptorahakontod, kui nendele ligi pääseti. Kontode arestimine ei ole iseenesest midagi erakordset, aga harilikult on selle jaoks vaja väga head põhjust ning kohtu luba.

Meede, mis oli mõeldud ühekordseks kasutamiseks, et protestijad laiali ajada, hakkas aga Kanada valitsusele meeldima ning valitsus otsib võimalusi, kuidas ajutisest meetmest alaline meede teha, kirjutab Washington Post. Täpsemalt otsustas Kanada eile, et kuigi protest sai politsei ja arreteerimiste abiga summutatud, siis hädaolukorda pikendatakse ning varade külmutamise meetmega jätkatakse. Seda siis preventiivselt, et keegi enam protestima ei hakkaks.

Hädaolukorra pikendamise poolt oli ka opositsioonipartei Uus Demokraatlik Partei, mille juht Jagmeet Singh ütles, et protestijad ründasid demokraatiat ja olid paremradikaalsed.

Nn rekajuhtide protestid, millest ka mujal maailmas, sh Eestis eeskuju võeti, algasid jaanuarikuus sellest, et vastavalt Kanada valitsuse soovile pidid vaktsineerimata Kanada rekajuhid piiri ületades kaheks nädalaks isolatsiooni jääma, mis oleks neil rekajuhina töötamise sisuliselt võimatuks teinud.

Algselt vaktsiinikohustuse vastu protestinud inimeste hulk aga kasvas ning mida päev edasi, seda enam protestiti laiemalt valitsuse koroonapoliitika ja -piirangute vastu. Protestijad blokeerisid Kanadas Ambassadori silla, millel toimub 25 protsenti Kanada ja USA vahelisest liiklusest. Sellepeale alustas Kanada läinud reedel ajaloo suurimat politseioperatsiooni, et meeleavaldajad laiali ajada. Meedia andmetel arreteeriti 191 inimest ning lasti ära viia 79 veokit.

Washington Posti andmeil koguti protestijate toetuseks erinevatel platvormidel 10 miljonit dollarit. Sealjuures oli algselt populaarne GoFundMe lehekülg, kus koguti nn vabaduse konvoi tarbeks ligi 10 miljonit Kanada dollarit. GoFundMe külmutas suurema osa rahast ning kandis annetused Kanada võimude palvel annetajatele tagasi, vahendas BBC.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles