Kõige tähtsam jäi sanktsioonide alt välja - Euroopa turud tõusevad (4)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Naftapump Venemaal
Naftapump Venemaal Foto: SERGEI KARPUKHIN/Scanpix

Peale eilset võimast kukkumist asusid Euroopa turud taas tõusule, sellele aitas kaasa Euroopa Liidu sanktsiooniotsus, millega jäeti sealne gaas ja nafta karistuste alt välja.
 

Lõunaks olid suuremad Euroopa börsid kosunud ligemale protsendi jagu, Stoxx 600 indeks tõusis peale eilset langust 1,3%. Indeksi suurimad tõusjad olid teiste seas Poola pangad ja mitmed energiafirmad.

Pärastlõunaks keris Euroopa börsidel tõusu juba 2-3% peale ja Stoxx 600 indeks paisus hommikuse seisuga võrreldes 2,8%.

Kui veel hommikul ennustasid futuurid USA börsidele langust siis vahetult enne turu avanemist olid indeksifutuurid rohelised - ka sealsetel investoritel on plaanis kergendusrallist osa saada.

Brenti toornafta barreli hind püsis kuni lõunani 100 dollari juures, kuid alustas siis langust ja odavnes pärastlõunaks protsendi jagu 98,1 dollari tasemele. Kuld ja toorained on samuti valdavalt languses. Tõusu näitasid eilsed kaotajad - kohvi- ja kakaofutuurid.

Üks põhjus,  miks turud tõusevad, võib peituda Euroopa värskes sanktsioonipaketis: Venemaad karistatakse sõjalise sissetungi eest näiteks sellega, et suuremad pangad ei saa enam välisarveldusi teha ning mitmete Venemaa riigifirmade vara, mis asub teiste riikide pankades, külmutatakse, vahendab Financial Times. Samuti keelatakse lehe andmetel Venemaa kodanikel Euroopa pankade kasutamine. Sanktsioonide alla lähevad ka mitmed tehnoloogiatooted.

Kuid kogu nimekirja juures, mis välja toodi, oli puudu kõige oodatum: ekspordikeeld Venemaa gaasi- ja naftatoodetele. Põhjus, miks seda ei tehtud, on Euroopa poolelt vaadatuna pragmaatiline: Hiina on juba mõista andnud, et võib Venemaalt osta toorainet, kui Lääs ei taha. Ning see samm võib teha Euroopale endale rohkem haiget kui Venemaale.

New York Times tõi välja, et Euroopa energiaturg sõltub 40% ulatuses Venemaa gaasist ja umbes veerandi jagu Venemaa naftast - siin on väga keeruline kiiret aseainet leida. Samas Venemaa enda gaasiekspordist läheb New York Timesi andmetel 70% ja naftaekspordist umbes 50% Euroopa Liitu. Euroopas otsitakse lahendusi - viimastel nädalatel on näiteks USA LNG eksport Euroopa Liitu ületanud Venemaalt laekuvaid gaasitarneid.

Täiendatud kell 15:41

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles