Finnair kaotas sanktsioonide tõttu enam kui 20 protsenti väärtusest

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Finnairi Airbus A320-200 lennuk.
Finnairi Airbus A320-200 lennuk. Foto: Phil Noble

Finnairi aktsia kukkus esmaspäeval pärast seda, kui lennufirma tühistas oma suunised ja hoiatas, et Venemaa sissetung Ukrainasse põhjustab ettevõttele märkimisväärset finantskahju.

Ettevõtte aktsia langes Euroopas kauplemispäeva lõpuks 21 protsenti, 0,45 euroni, mis on piirkonna üks suurimaid kukkumisi, kuna Moskva keelas ettevõttele Venemaa õhuruumi sisenemise, vahendab Financial Times.

Finnairi kontsernil on suur riskipositsioon Venemaal, sest nende äritegevus tugineb kasvavale nõudlusele reisijate- ja kaubalendude järele, mis ühendavad Euroopat Aasiaga, ning nad kasutavad oma asukohta Põhja-Euroopas, et pakkuda kiireid lennuliine läbi Põhja-Venemaa.

Kontserni sõnul muudab esmaspäeval Moskva kehtestatud lennukeeld need lennuliinid kahjumlikuks. 

Venemaa kehtestas vastuseks oma lennuettevõtjate suhtes kehtestatud keeldudele samasugused sanktsioonid 36-le riigile, sealhulgas kogu EL-ile, keelates neil siseneda oma õhuruumi. Finnair teatas seetõttu esmaspäeval, et tühistab kõik lennud Jaapanisse, Koreasse, Hiinasse ja Venemaale, kuid teatas, et otsib alternatiivseid marsruute mõnele Aasia-lennule.

Finnair teenis 2019. aastal 44 protsenti oma reisijatulust 21 Aasia sihtkohta suunduvatest lendudest, mida ta nimetas oma strateegia nurgakiviks.

«Venemaa õhuruumi vältimine pikendab oluliselt lennuaega Aasiasse ning seetõttu ei ole enamiku meie reisijate- ja kaubalendude teenindamine Aasiasse majanduslikult jätkusuutlik ega konkurentsivõimeline,» ütles Finnairi tegevjuht Topi Manner.

Manner ütles, et ettevõte kaalub erinevaid lahendusi ja peab läbirääkimisi valitsusega. Soome on andnud Finnairile koroonapandeemia ajal toetust üle miljardi euro, kasutades selleks riigi laenugarantiid, rekapitaliseerimist ja muud riigiabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles