Poola tahab Venemaa Euroopa energiasüsteemist välja arvata (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Poola Siersza elektrijaama jahutustorni õhkamine. Poola püüab energiasüsteemi ümber ehitada, et sõltuvust Venemaast vähendada
Poola Siersza elektrijaama jahutustorni õhkamine. Poola püüab energiasüsteemi ümber ehitada, et sõltuvust Venemaast vähendada Foto: LUKASZ GAGULSKI/Scanpix

Poola energiaminister Anna Moskwa tegi ettepaneku Venemaa Euroopa energiasüsteemist välja arvata.

Väljaanne Politico kirjutab, et Poola energiaminister Anna Moskwa tegi ettepaneku lõpetada Euroopa energiasektori sõltuvus Venemaa energiast. «Meil ei ole vaja Venemaale ja Gazpromile veel rohkem väljapressimisvahendeid anda,» ütles Moskwa intervjuus.

Seda on lihtsam öelda kui teha: ka praegu, Ukraina sõja ajal, pole sanktsioonidega Venemaa nafta- ja gaasitarnete kallale mindud, sest Euroopa sõltub neist liiga suurel määral. Venemaalt tulev gaas moodustab umbes 40% Euroopa aastasest vajadusest, sealne nafta kustutab umbes veerandi Euroopa naftanäljast.

See pole esimene kord, kui Euroopas selline üleskutse kõlab, aga asi on aja jooksul aina rohkem sõltuvuse poole kaldunud: 2014. aastal Ukraina kriisi ajal arutati sama asja, kuid kui 2010. aastal moodustas Venemaa import Euroopa gaasivajadusest 26%, siis täna ligineb see 40%-le.

«Venemaa impordi lõpetamine tähendaks kõige vähem, et hinnad püsivad ülimalt kõrgel tasemel ja tõenäoline on, et kui impordikeeld püsib, siis hinnad lähevad veelgi kõrgemale, iseäranis tarbimise tippaegadel,» ütles plaani kohta Jaques Delors'i instituudi energiauuringutega tegelev Phuc-Vinh Nguyen.

Poola on paremas seisus kui enamik teisi Euroopa riike: Politico andmetel lõpeb nende gaasileping Venemaaga 2023. aastal ja siis hakkab gaas riiki tulema Norrast, läbi Läänemere gaasijuhtme. Samuti tahab Poola laiendada Świnoujście LNG-terminali. Lisaks tahavad Poola ja Leedu panna ennaktempos, 1. maiks tööle uue LNG-ühenduse. Praegu saab Poola 55% gaasist siiski Venemaalt, lisaks tuleb 75% Poola imporditud kivisöest samuti Venemaalt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles