Eesti liigub 2-eurose bensiinihinna kursil (11)

Copy
Circle K tankla.
Circle K tankla. Foto: Zygimantas Gedvila

Eesti kütuseeksperdid ütlesid, et kui nafta hind jätkab kerkimist, võib Eesti tanklates näha 2-eurost bensiinihinda.

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul pakub osa analüütikuid, et naftabarreli hind võib tõusta lähipäevil 125 dollari juurde.

«Tänaste sisseostuhindade juures ei ole mootoribensiini 95 jaehinna kahe euro tasemeni jõudmine veel reaalne, kuid kui maailmaturu hinnad peaksid veel 20 kuni 25 protsenti tõusma, siis on see võimalik,» lausus Sassi.

Sassi sõnul on praegu teinud kõige suurema hinnahüppe just diislikütus.

Nii kütuse kui toornafta hinnad on viimasel ajal olnud pidevalt tõusutrendis – teisipäeval tõusid kütusehinnad Eesti tanklates päeva lõpuks 3 senti, kolmapäeval jätkas tõusu ka Brenti toornafta, mille hind jõudis pärastlõunaks 113 dollari juurde. Hommikul oli nafta hind 111 dollarit, siit tähendaks Sassi ennustatud 20-protsendine hinnatõus naftabarreli jõudmist 133 dollarilise hinnataseme juurde, enne kui kaheeurose bensiinihinna juurde jõutakse.

AS Alexela juhatuse liikme Tarmo Kärsna sõnul trend kütuse hinnatõusule jätkub, kuna see on paratamatu sõja mõju energiakandjatele.

«Nafta hind on hetkel volatiivne ning sõltub peamiselt Venemaale kehtestatud sanktsioonidest ja sõnumitest, mis võivad mõjutada tarneid Venemaalt,» ütles Kärsna BNSile, märkides, et esmastest sanktsioonidest jäid energiakandjad välja.

Energeetikaturg laiemalt on tema sõnul praegu ettearvamatu ning kaugeleulatuvaid järeldusi ei ole lõpuni võimalik teha. «Tegelikult ei ole sellel ka sisulist mõtet, sest sõda iseenesest on ettearvamatu. Iga päev võib teha eelnevas ja järgnevas päevas korrektuure,» nentis ta.

Teisipäeval sai ka teatavaks, et Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) võtab kasutusele 60 miljoni barreli ulatuses erakorralisi naftavarusid, kuna OPEC+ riigid keelduvad tootmise suurendamisest. Kärsna märkis, et OPEC koguneb kolmapäeval arutelule ja nendest otsustest kuuleme õhtul.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles