Sberbankil keelati Euroopas tegevus, tagatisfond maksab hoiustajatele hüvitist

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Sberbanki logo
Sberbanki logo Foto: Jure Makovec/Scanpix

 Austria käskis Sberbankil tegevus päevapealt seisma panna.

Austria teatas ööl vastu tänast, et käsib Sberbankil otsekohe tegevuse Euroopas lõpetada, vahendab Tagesschau. Juba eelnevatel päevadel keelas Austria finantsjärelvalve Sberbankil – Venemaa suurimal pangal – suuremaid summasid liigutada. Nädalavahetusel teatas Euroopa pangajärelvalveorganisatsioon, et Venemaale ja tema pankadele kehtestatud sanktsioonid võivad Sberbanki maksejõuetuks muuta.

Euroopas on Sberbankil 35 000 klienti, peaaegu kõik Saksamaal.

Sberbanki kontodele ei pääse kliendid enam ligi, kuid Austria teatel hakkab klientide jaoks tööle nn tagatisfondi süsteem ehk Euroopa Liidu seaduste järgi on inimese kohta tagatud 100 000 euro ulatuses pangasääste. Kuna Sberbank tegutseb Saksamaa Sberbank AG kaudu ning kliendid on ka Saksamaal, peab väljamakseid tegema hakkama Saksamaa tagatisfond.

Umbes miljardi euro suurusest hoiuste mahust on Tagesschau andmetel 913 miljonit eurot tagatisfondi läbi kaitstud.

Euroopa Sberbank on sajaprotsendine Venemaa Sberbanki tütarettevõte, viimane kuulub Vene riigile.

Kuna Venemaa ründas eelmisel nädalal Ukrainat, kehtestati riigile ja tema suurematele institutsioonidele laialdased sanktsioonid. Täna selgus, et rahvusvahelisest SWIFT-süsteemist arvatakse välja 7 Venemaa panka, aga Sberbank ega Gazprombank nende sekka ei kuulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles