Võlakirjaguru: õhus on stagflatsioonioht, aktsiaid ma küll ei ostaks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bill Gross on aktsiate ostmisel ettevaatlik
Bill Gross on aktsiate ostmisel ettevaatlik Foto: Reuters/ScanPix

Kunagi võlakirjakuningaks kutsutud Bill Gross ütles, et ta näeb stagflatsiooniohtu ja ei ostaks praegu agressiivselt aktsiaid.

77-aastane investor usub, et kuigi Föderaalreserv kavatseb võidelda inflatsiooniliste survetega, võib liiga hoogne intressitõus põhjustada järsu varahindade langussurve ja tuua finantsturgudele tormi.

«Ma arvan, et USA keskpangal on käed üsna seotud,» ütles ta CNBCile. «Intressid on madalal ja inflatsioon kõrge, kuid neil on raske tõsta märkimisväärselt intressimäära.»

Tema hinnangul on 30-40 protsenti hiljutisest aktsiaturu tõusust tingitud madalatest intressimääradest, iseäranis madalast reaalintressimäärast.

«Kui nad nüüd tõstaksid intressimäära 1-1,5 protsendini, siis ma näen tõstist lööki tulevaste rahavoogude diskonteerimisel. Ma oleks väga ettevaatlik,» lausus ta.

Kui üleilmselt keskpangad intressi ei tõsta, on tagajärjeks jätkusuutlik kõrge inflatsioon koos majanduse aeglustumisega ehk stagflatsioon.

USAs tõusid jaanuaris tarbijahinnad aastaga 7,5 protsenti. See on suurim hinnatõus alates 1983. aastast.

Gross ütles, et talle meeldib olla ettevaatlik aktsiate valija. Talle kuuluvad osalused mitmes maksuvaba partnerluse vormis nafta torujuhtme ettevõttes.

«Ma pole praegu aktsiate ostja, olen selleks lihtsalt liiga ettevaatlik,» ütles ta. «Sellest saab mööda hiilida korraliku tootlust saades riski vältides või müües võlakirju, kus on viimastel nädalatel välja tulnud olulised riskid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles