Sakslasi tabas üllatus: hüljatud Nord Stream 2 on paksult gaasi täis (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Nord Stream 2 gaasitoru paigaldamine 2019. aastal
Nord Stream 2 gaasitoru paigaldamine 2019. aastal Foto: ANTON VAGANOV/SCANPIX

Kuna Venemaa alustas läinud neljapäeval sõda Ukraina vastu, külmutas Saksamaa vastuseks Vene-Saksa suure ühisprojekti - Nord Stream 2 gaasijuhtme. Nüüd avastati, et niisama lihtsalt sulgemine ei käi.
 

Handelsblatt kirjutab, et kuigi Nord Stream 2 projekt on sisuliselt surnud ning selle jaoks eraldi loodud ettevõtegi Saksamaal pankrotis ja kõik tolle töötajad lahti lastud, siis päris ära unustada gaasitoru ei saa.

Läbi Läänemere ehitatud Nord Stream 2 gaasitoru mahutites on sakslaste arvestuste järgi praegu tervelt 330 miljonit kuupmeetrit gaasi, kõi 120-baarise rõhu all. Võrdluseks: sellisest kogusest piisaks 100 000 ühepereelamu aastaseks vajaduseks.

Nüüd on aga projekti külmutamisega tekkinud olukord, kus keegi enam selle infrastruktuuri ning seadmete hooldusega ei tegele. Nii gaasitoru alguspunkti Venemaal kui ka lõpp-punkti Saksamaal Lubminis paigaldati rasked ventiilid, aga mis juba mahutites olevast gaasist saab, ei oska keegi öelda.

Handelsblattiga rääkinud insaider hoiatas, et seda infrastruktuuri ei tasu juba ainuüksi turvakaalutlustel omapäi jätta, aga praegu ei taha keegi Nord Streamist midagi teada.

Kuigi Nord Streami projekt külmutati, siis tegelikult jäävad sellega väga paljud firmad jätkuvalt seotuks.Teiste seas ka soomlaste Fortum, kes omab osalust Nord Stream 2-s läbi tütarettevõtte Uniperi. Fortumi juht ütles täna küll Kauppalehtile antud intervjuus, et sõja tõttu ei tee firma enam uusi investeeringuid Venemaale, aga Handelsblatti andmetel on praegu Fortumil Venemaaga seotud äride maht 5,5 miljardit eurot ja neist energiakontsern loobuda ei taha. Ettevõtte aktsia kukkus täna Helsingi börsil 5,5%.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles