Norra riikliku naftafondi Venemaa investeeringud on väärtusetud

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Norra valitsus käskis fondil külmutada ja müüa kõik Venemaa investeeringud.
Norra valitsus käskis fondil külmutada ja müüa kõik Venemaa investeeringud. Foto: Ints Kalnins

Norra 1,3 triljoni dollari suuruse ning ühtlasi maailma suurima investeerimisfondi Vene varad on pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse muutunud väärtusetuks ning nende müümine valitsuse korralduse kohaselt võtab aega, ütles fondi tegevjuht neljapäeval.

 

2021. aasta lõpus oli fondi Venemaa investeeringute väärtus umbes 27 miljardit krooni (2,7 miljardit dollarit), mis moodustab 0,2 protsenti fondi koguväärtusest ja on väiksem kui aasta varem (30 miljardit krooni), vahendab Reuters.

2. märtsi seisuga oli nende väärtus tõenäoliselt 2,5 miljardit krooni, ütles tegevjuht Nicolai Tangen neljapäeval toimunud pressikonverentsil, märkides, et nende täpne väärtus on «väga ebakindel», arvestades, et Moskva börs on alates esmaspäevast suletud. «Need on üsna suures osas maha kantud,» ütles Tangen hiljem Reutersile.

Fondi Venemaa varad koosnesid 2021. aasta lõpu seisuga 51 ettevõtte aktsiatest. Kõige väärtuslikumad osalused olid gaasitootjas Gazprom, pangas Sberbank ja naftafirmas Lukoil, moodustades kokku kaks kolmandikku.

Kõik investeeringud olid aktsiatesse, millest 80 protsenti oli noteeritud Moskva börsil, 18 protsenti Londonis ja 0,6 protsenti New Yorgis, ütles fondi pressiesindaja Reutersile.

Pühapäeval käskis Norra valitsus fondil kõigepealt külmutada ja seejärel müüa oma Venemaa varad. Keeld hõlmab ka Londonis ja New Yorgis noteeritud Venemaa aktsiaid, ütles Tangen.

Fond ütles, et aktsiate müümine võtab aega, sest pole selge, millal Moskva börs uuesti avatakse ja kuidas kauplemine toimiks. Samuti peab fond tagama, et ta ei müü rahvusvahelistest sanktsioonidest mõjutatud isikutele.

Riigi nafta- ja gaasitootmisest saadavaid tulusid investeeriv ja Norra keskpanga üksuse hallatav fond on üks maailma suurimaid investoreid, kes investeerib oma raha aktsiatesse, võlakirjadesse, kinnisvarasse ja taastuvenergia projektidesse.

Fondi väärtus oli 2021. aasta lõpus 12,3 triljonit krooni, mis vastab 233 000 eurole iga Norra mehe, naise ja lapse kohta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles