Ukraina kavandab sõjaväe rahastamiseks uut sõjavõlakirjade oksjonit

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ukraina sõdur. Pilt on illustratiivne.
Ukraina sõdur. Pilt on illustratiivne. Foto: Serhii Hudak

Ukraina kogus 244 miljonit eurot sõjavõlakirjade müügiga selle nädala alguses. Pärast edukat rahastamisvooru plaanitakse väljastada uusi sõjavõlakirju.

 

Ukraina plaanib järgmisel nädalal panna oksjonile järjekordsed sõjavõlakirjad, et koguda raha oma sõjaväe ja Venemaa sissetungi vastase võitluse rahastamiseks, teatas asjaga kursis olev isik Bloombergile.

Ukraina kogus 8,1 miljardit grivnat ehk 244 miljonit eurot selle nädala alguses toimunud esimese sellise müügi käigus. See sündmus pälvis ülemaailmset tähelepanu, kuna peale professionaalsete investorite soovisid võlakirju osta ka lihtinimesed, et näidata oma toetust riigile.

Bloombergi poolt vaadatud dokumendi kohaselt läheb oksjonitulu «prioriteetsete humanitaarabivajaduste» rahuldamiseks, mille hulka kuuluvad riided ja jalanõud, tekid ja haiglavoodid. Samuti rahastatakse nendega kaitsevarustust, nagu kiivrid ja kuulikindlad vestid, samuti sidevahendeid ja sülearvuteid.

Ukraina sõjavõlakirjad on sarnaste omadustega nagu võlakirjad, mida riik müüb regulaarselt rahuajal, ja need on üks mitmest rahastamismeetmest, mida riik on kasutusele võtnud, et koguda raha nii oma relvajõududele kui ka tsiviilisikutele.

Ukraina võlahaldusasutuse ametnikud töötavad selle kallal, et aidata uute investorite juurdepääsu järgmisel nädalal toimuvale oksjonile pärast teisipäeval esinenud tehnilisi probleeme.

Alates eelmise nädala sõja algusest katkestas Ukraina rahandusministeerium küberrünnakute vältimiseks juurdepääsu oma veebilehele välismaalt, mis raskendas investorite juurdepääsu teabele. Ministeerium kavatseb investoritega suhelda oma Twitteri ja LinkedIni kontode kaudu.

Valitsus soovib juurdepääsu lihtsustada, soovides ära kasutada ülemaailmset toetust riigile sõjas Venemaaga. Eelmisel nädalal loodud krüptokontodele on juba laekunud annetusi kogusummas üle 40 miljoni dollari. Koos sõjaväge rahastava vabaühendusega on see summa üle 50 miljoni dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles