Swedbanki strateeg: Venemaa aktsiaturg on kukkunud pilbasteks juba enne reaalsete majandussanktsioonide jõustumist

Copy
Venemaa börsil kaubelda ei saa, raha kulub igapäevasteks kulutusteks
Venemaa börsil kaubelda ei saa, raha kulub igapäevasteks kulutusteks Foto: Reuters/ScanPix

Viimase nädala sündmused Ukrainas on olnud masendavad, mis arusaadavalt on tekitanud paanikat ka investorite seas, kirjutab Swedbanki investeeringute strateeg Tarmo Tanilas.

Venemaa aktsiaturg on kukkunud pilbasteks juba enne reaalsete majandussanktsioonide jõustumist. Paljude Venemaa aktsiate turuväärtusest on aasta kahe esimese kuuga haihtunud vähemalt 90 protsenti ning riik on oma majandusarengus kiiresti paarikümne aasta taguses ajas tagasi.

Meenub aasta 1998, kui Venemaa aktsiaturg kukkus Aasia turgudelt alguse saanud valuutatormi toel aastaga veidi enam kui 95 protsenti. 2008. aasta majanduskriisi aega jäi Gruusia ründamine Venemaa poolt, mis päädis kohaliku aktsiaturu 80-protsendilise kukkumisega.

Seega on Venemaa aktsiaturul suuri kukkumisi olnud ka varem, kuid kunagi ei ole asjad olnud nii mastaapsed kui tänasel päeval.

Taolistel keerulistel aegadel on tavapärane, et meedias on pealkirjad, et kõik müüvad aktsiaid. Teadupärast ei ole aga võimalik aktsiaid müüa, kui samal ajal mitte keegi neid ei osta. Taas kordub vana ja tuntud muster, kus kogenumad ning tugevama närvikavaga investorid turgudel valitsevat hirmu positsioonide suurendamiseks kasutavad.

Tunnustan investor Toomast, kes on investoritele soovitanud raskel ajal oma portfelliga läbimõtlemata otsuseid mitte vastu võtta. Meil on seljataga mitu aastat aktsiaturgude suurepäraseid tootluseid ning tänaste geopoliitiliste sündmuste keerises ei ole suuremate aktsiaturgude selle aasta 5–15protsendiline langus mitte midagi erakordset.

Venemaa on külvanud tohutul hulgal paanikat ning pole kahjuks teinud midagi selleks, et maailm saaks rahuneda. Paarist positiivsest uudisest piisaks, et investorite ahnus taas hirmu seljataks. Parim oleks, kui hea uudis teataks sõjalise konflikti lõppemisest, aga kahjuks pole siin lähiajal ilmselt kiiret lahendust tulemas.

Venemaa on maailma suurimate nafta-, gaasi- ning metallitootjate esirinnas. Venemaa koos Valgevenega toodab kolmandiku maailma väetistest. Kaks konflikti peamist osapoolt, Ukraina ning Venemaa, annavad kolmandiku maailma nisutoodangust. Tarneahelate niigi keerulised probleemid on süvenemas ning survestamas tarbijate ostujõudu kasvava inflatsiooni kaudu.

Keskpangad on selgelt surve all, aga just siit võib finantsturgude jaoks tulla lähiajal päästev õlekõrs. Geopoliitiline turbulents, riikide majanduskasvu väljavaadete halvenemine ning tarbijate tarbimisotsuste edasilükkamine sunnivad keskpankureid lähiajal tõenäoliselt rahapoliitika karmistamist edasi lükkama. Likviidsuse liigne kokkutõmbamine võib majanduse viia stagflatsiooni, kus kõrge inflatsiooniga kaasneb madal tarbijanõudlus ja kõrge tööpuuduse määr.

Iga kriis toob alati kaasa majanduslikke kahjusid, kuid avab ka uusi võimalusi ning soodustab innovatsiooni. Hea investor jääb Karlssoni kombel rahulikuks ning püüab sellest segadusest pikemas perspektiivis kasu lõigata. Maailm on selgelt ja väga kiiresti muutunud.

Euroopa ühtsus on olnud Venemaa jaoks ilmselge üllatus. Saksamaa värske soov vabaneda lähiaastate jooksul otsustavalt Venemaa energiasõltuvusest on aktsiaturgudel juba toonud kaasa rohelist värvi roheenergia aktsiatele. Euroopa Parlamendi värske otsus aktsepteerida Ukraina Euroopa Liitu astumise soovi toob sõjalise konflikti möödudes riiki palju uusi investeeringuid. Selleks tuleb aga vahendeid valimata taastada Ukraina territoriaalne terviklikkus.

Kogu selle möllu keskel ei ole keskmise investori portfell viimase nädalaga õnneks väga palju pihta saanud. Venemaa risk on realiseerunud ning maskid on langenud, kuid Baltikumi investorite portfellides on antud riigi investeeringute osakaal marginaalne.

Venemaale ei ole veel mõnda aega võimalik investeerida, sest riiki tabanud sanktsioonid ning poliitiline olukord ei soosi kuidagi normaalset majanduskorraldust. Finantsturgudel on kombeks nii headele kui ka halbadele uudistele üle reageerida ning nii pakub turg häid ostukohti juba ka Venemaa lähipiirkonnas.

Soovin kõigile investoritele rahu, ainult rahu! Kevad on saabumas, mis toob nii linnulaulu, päikesepaiste kui ka looduse rohelised värvid. Loodame, et see rohelus naaseb koos sellega ka finantsturgudele. Lõpuks võidab hea alati kurjuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles