Vene nafta on kinni? Teised sanktsoonidealused riigid pakuvad abikätt

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Naftapumbad USAs. Mitmed sanktsioonidealused riigid ärgitavad USAd neilt Ukraina sõja valguses sanktsioone maha võtma
Naftapumbad USAs. Mitmed sanktsioonidealused riigid ärgitavad USAd neilt Ukraina sõja valguses sanktsioone maha võtma Foto: MARIO TAMA/Scanpix

Kuigi Vene naftatarnetele pole sanktsioone kehtestatud, on Vene firmadel peaaegu võimatu oma naftasaadusi müüa. See tekitab hirmu tarneraskuste ees, kuid nüüd on mitmed riigid teatanud, et nemad on valmis aitama – võetagu  ainult enne neile endile kehtestatud sanktsioonid maha!

Kuigi Venemaale kehtestati Ukraina sõja tõttu terve rida sanktsioone, on nafta- ja gaasitarned nende alt väljas. Sellegipoolest on uutesse kõrgustesse kerkinud nafta hinnale vaatamata Venemaal peaaegu võimatu naftat müüa.

CNN kirjutab, et paljud riigid keelduvad praegu Venemaa naftat vastu võtmast – osalt protesti pärast, aga teisalt seetõttu, et kardavad, et naftale määratakse sanktsioonid niikuinii. Seeläbi on analüütikute arvamuse kohaselt lääneriikide turult iga päev puudu 4,3 miljonit barrelit naftat. Ja see nappus tabab paljusid riike ootamatult ja valusalt. Investeerimispank JP Morgan ähvardas, et kui sõda Ukrainas jätkub, võib nafta hind kerkida 185 dollarile barrelist.

Seepärast teatasid kaks riiki, et nemad on valmis nii-öelda Venemaast tekkinud tühikut täitma.

Jutt käib Iraanist ja Venetsueelast. Mõlema naftatarned on omakorda sanktsioonide all. Iraani nafta seetõttu, et USA arvab, et riik tahab tuumapommi valmistada ning kehtestas sanktsioonid 2018. aastal. Nüüd on aga kahe riigi suhted tasapisi üles sulama hakanud ning isegi Iisrael andis märku, et uus Iraani tuumalepe – ja ühes sellega sanktsioonide kadu – võib sündida juba nädala jooksul. Iraan on maailma suuruselt seitsmes naftatootja ning riik teatas juba, et kui sanktsoonid maha võetakse, on ta võimeline kahe kuu jooksul oma naftatootmise tipptaseme taastama. Kuna Iraan on ka suur gaasitootja, saaks ta teoreetiliselt viia läbi Türgi naftajuhtme gaasi ka Euroopasse – kuigi tõenäoliselt vajaks see projekt täiendavaid Euroopa-investeeringuid, mis 2018. aastal seisma pandi ja mille peale Euroopa energiakontsernid riigist lahkusid.

Samamoodi tahaks olukorrast Euroopas kasu lõigata ka Venetsueela: Wall Street Journal kirjutab, et Venetsueela ärgitas USAd sanktsioone maha võtma, et riigi nafta maailmaturule pääseks ja sellega nafta hinda allapoole tuua aitaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles