Millises Eesti pangas on kõige enam Venemaa-laene?

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Seadusemuudatused toovad paljude inimeste rahakotti tulu juurde.
Seadusemuudatused toovad paljude inimeste rahakotti tulu juurde. Foto: Peeter Lilleväli

Eesti Pank ütles täna, et Eesti pankadel on vähem kui üks protsent laenudest antud ettevõtetele, kes on seotud Venemaa ettevõtetega. Kellel need laenud protfellis on, pole aga lihtne öelda.

LHV krediidijuht Rain Gontmacher ütles, et Venemaaga otseselt seotud või kehtestatud sanktsioonidest otseselt mõjutatud klientide osakaal on LHV laenuportfellis väike. «Näeme, et praegused sanktsioonid tekitavad väljakutseid eelkõige teatud kaupade ja toorme hankimisel, mille osas on klientidel tarvis leida alternatiivsed tarnekanalid. Viimane võib kaasa tuua sisendhindade kasvu ja kasumlikkuse languse, kuid mis kohe ei tähenda, et klientidel tekiksid probleemid kohustuste teenindamisega. Ühtlasi ei ole me täheldanud, et tänases olukorras oleksid kasvanud maksepuhkuste taotlused,» rõhutas Gontmacher.

Coop Panga kommunikatsioonijuht Katre Tatrik ütles, et portfelli regionaalset jaotust nad avalikult ehk börsiteates välja ei too ja seetõttu nad seda küsimust kommenteerida ei saa. «Üldiselt võime kinnitada, et Coop Panga laenuportfelli kvaliteet on hea ja nagu Eesti Pank on viidanud, siis Eesti pankadel on vähem kui üks protsent laenudest väljastatud ettevõtetele, kes on otseselt seotud tehingutega Venemaa ettevõtetega,» ütles Tatrik.

Eesti Pank täpset laenusummat oma tänases teates välja ei toonud, aga nende statistika andmetel oli tänavu jaanuari lõpu seisuga Eesti mittefinantsettevõtetel võetud 10 miljardi euro eest erinevaid laene. Sellest üks protsent oleks suurusjärgus 100 miljonit eurot.

Hoolimata väikesest protsendist hoiatas Eesti Pank, et on keeruline hinnata, kui suured on Eesti finantssektori kaudsed seosed Venemaa turuga.

Venemaa, Valgevene ja Ukraina residendid on võtnud Eesti pankadest laenu vähesel määral, kokku alla 3 miljoni euro. 2021. aasta lõpu seisuga puudusid Eesti pankadel võlakirja-, faktooringu- ja liisingunõuded nende riikide residentide vastu.

SEB ja Swedbanki kommentaarid loo avaldamise ajaks veel ei laekunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles