Mis ikkagi juhtus nikliga, et hind pööraselt üles tormas? (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Vene nikli tee maailmaturule muutub keerumisemaks
Vene nikli tee maailmaturule muutub keerumisemaks Foto: Reuters/ScanPix

Londoni metallibörsil peatati nikliga kauplemine, sest börsil lühikeseks müüja sattus lisatagatiste nõudmisel raskustesse.

Kui läinud reedel maksis tonn niklit vaid 30 000 dollarit, siis teisipäeva hommikul sööstis hind 101 365 dollarini tonnist. Õigustatult tekib küsimus, miks nii juhtus.

Nikliga kauplemine peatati tasemel 80 000 dollarit tonnist. Kõik tehingukorraldused tühistati.

Hätta sattus üks suur lühikeseks müüja.

Börsimaaklerfirma Marex Spectron kirjutas kliendikirjas, et pole mingisugust nõudlusest või fondi huvist tekkinud hinnarallit, lihtsalt kasvanud tagatisnõuded ja valu tõid selle hinna. Börs nõuab positsioonide hoidmiseks lisatagatisi, millega on raskusi. Seetõttu jäi üle kõrgemate hindadega lühikeseks müüdud niklit turult mistahes hinnaga tagasi osta.

Varem niklit hinnariski maandamiseks müünud Hiina Tsingshan Holding Group ostis kõvasti niklit, vähendamaks oma lühikeseks müügi panust ja lisatagatisnõudeid. Reutersi kolme allika sõnul pani hinna algselt tõusma Venemaa sõda Ukrainas.

Tsingshan võib olla Indoneesias hiiglaslik niklitootja, kuid paraku ei vasta nende toodang LME tarnenõutele. LME tunnustatud ladudes on füüsiliseks tarneks nikli varud aina kahanenud. Selline oli olukord enne Venemaa täieulatuslikku sõda Ukrainas.

Siis meenus turuosalistele, et Venemaa Norilsk Nickel tootis mullu 193 006 tonni niklit ehk seitse protsenti 2,7 miljoni tonnisest maailmatoodangust. Ettevõte on ka börsi tunnustatud vormis rafineeritud nikli oluline varustaja.

Kuigi Venemaa nikkel pole veel Lääne sanktsioonide alla sattunud, siis aina kasvavad muud piirangud vähendavad võimet füüsilise nikliga ladusid varustada.

Ka tsingi lühikeste positsioonide hoidjaid tabasid löögid. Tsingi hind lendas üles 800 dollari võrra, 4896 dollarini tonnist, ja kukkus sealt taas 4160 dollarini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles