Kallid metallid teevad teed tarbekaupade hindadesse

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Metallide kättesaadavus on halvenenud
Metallide kättesaadavus on halvenenud Foto: AP/Scanpix

Metallide hinnad tõusevad, kuna Ukraina sõda on põhjustanud toorainete puudujäägi.

Kuigi metallide suhtes pole sanktsioone kehtestatud, püüavad tootjad vältida Venemaa kaupu.

Venemaa on suur alumiiniumi, nikli ja pallaadiumi tootja. Antud metallid on vastavalt kallinenud 52,4, 211,04 ja 29,8 protsenti.

Venemaa ja Ukraina osakaal on kokku 7,5 protsenti maailma rauamaagi ja terase ekspordist. Venemaa toodab viis protsenti maailma niklist ja kuus protsenti alumiiniumist.

Neid metalle kasutatakse kõikjal. Ehitusi ootavad järsud hinnatõusud ning tühistamised ja projektide venimised.

«Ehituses kasutatava terase ja vase hind on juba taevas ning jätkavad tõusu,» ütles Associated Builders & Contractorsi peaökonomist Anirban Basu Fox Newsile. «Tehnikast on nappus ja see on väga kallis. Raske on täita lepinguid nii eelarve piires kui ettenähtud ajal.»

Üks Manhattanil tegutseva tööstusettevõtte juht rääkis, et neile ei öelda enam alumiiniumi hinda, mis tekitab kahtluse, kas ta üldse saab metalli kätte.

«Kõige raskem on üldse saada materjali ja alles siis tulevad jutuks hinnad,» ütles Hammersmith Metalsi asutaja Jeffrey Herkes. «Iga 90 päeva tagant muudetakse hindu ja need tõusevad.»

Tema sõnul ei eksisteeri enam mõistet hinnavahemik.

Sisendhindade tõus jäetakse ostjate kaela.

Autotootjad said uue häda kaela. Pikalt on nad kaevanud kalli energia ja kiipide puuduse üle. Nüüd peavad nad maksma rohkem ka metallide eest.

Morgan Stanley analüütikud prognoosisid, et üksnes senine nikli hinnatõus tähendab elektriauto kallinemist tuhande dollari võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles