Investeerimisveteran hirmutab 1973. aasta karuturu kogemusega ja soovitab kolme aktsiat

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Karuturul investeerimine erineb tõusval turul investeerimisest
Karuturul investeerimine erineb tõusval turul investeerimisest Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Royce Investment Partnersi 54-aastase investeerimiskogemusega veteraninvestor Charlie Dreifus jagab nõu, kuidas investeerida börsilanguse ajal.

Ta meenutas vanu aegu, kui oli noor pensionifondi juht. See oli aastatel 1972-75.

«Ka siis olid sarnased aktsiad, nagu tänapäeval ülikalliks hinnatud FANG aktsiad,» märkis ta.

Siis oli nende koondnimetus Nifty Fifty ehk vahva 50, Need olid kiire kasvuga ettevõtete aktsiad – McDonald's, Coca-Cola, Disney, Walmart ja teised. Need aktsiad tegid 1960ndatest pöörase tõusu. Siis aga tuli 1973. aasta karuturg ja need aktsiad kukkusid tipust põhja 50 protsenti, kirjutab MarketWatch.

Dreifusi tolleaegne veterankaupleja soovitas, et ära kiirusta ostmisega.

«Me olene karuturu alguses,» märkis kaupleja. «Sa pead ostmisega venitama, ostes regulaarselt sama summa eest aktsiaid. Sa ei tea, kui kaua langus jätkub.»

Tema nimetas seda püramiidi investeerimiseks. Kui ostad tipus, saad vähem aktsiaid. Kui aktsia kukub edasi, siis saad sama raha eest osta tükiliselt rohkem. Ja kui börs tõuseb, siis sa ei osta, vaid ootad ostuks languspäeva.

Dreifusil on ka praeguseks ajaks kolm aktsiasoovitust.

Ta soovitab osta tuludeklaratsiooni täitmist nõustavat H&R Blocki (börsisümbol HRB), kuna ettevõtte on rahaliselt väga tugev ja kompaniil on tugev rahavoog. Tegemist on dividendiaktsiaga.

Samuti meeldib veteranile kohaliku TV kompaniid Tegna (TGNA), kus mitmed inimesed piiravad ettevõtet, sealhulgas ka aktivistinvestor. Seda aktsiat ostetakse, kuna eeldatakse, et tuleb praegusest hinnast parem pakkumine. Ta lisas, et ettevõte meeldib ükskõik kas tuleb mingi tehing või mitte.

Viimane soovitus on Huntsman (HUN). See tavakemikaalitootja muutus peenkeemiaettevõtteks ning aktivistinvestori osalusel võttis ettevõte finantsvõimendust maha.

«Ma ei osta aktsiat, kuna seal on aktivistinvestor sees või sellest räägitakse,» märkis ta. «Eelkõige peab see olema hea investeering. Aktivistinvestor vaid suurendab seda tõenäosust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles