Edasiminek Swedbanki rahapesu uurimisel jättis investorid külmaks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbank.
Swedbank. Foto: Ints Kalnins

Swedbankil on võimaliku rahapesu uurimine kaelas justkui veskikivi. Ja sellest ei saa üle ega ümber, enne kui uurimisega pole moel või teisel lõpule jõutud. Esmaspäeva õhtul teatas Swedbank grupi tasandil, et ­keskkriminaalpolitsei kutsus Swedbank Eesti võimaliku rahapesu uurimise tõttu kahtlustatavana ülekuulamisele.

«Keskkriminaalpolitsei ja riigi­prokuratuur alustasid Swed­bank ASi suhtes kriminaalmenetlust 2019. aastal ja alates ­sellest ajast on tehtud hulk toiminguid. Ülekuulamine on tava­line menetlustoiming, mida on vaja tõendite kogumiseks. Täiendavat teavet me praegu selle ­menetlustoimingu kohta avaldada ei saa,» teatas keskkriminaalpolitsei pressiesindaja ­Leana Loide.

Uurimine selgitab, kas Swed­bank ASis on käinud rahapesu või muu kuritegelik tegevus.

Swedbank kinnitas, et teeb ametiasutustega koostööd ja jagab infot uuritavate ­tehingute kohta. Panga sõnul ei ole neil ­uurimise edenemise ega selle taga­järgede kohta rohkem teavet.

«Oleme täitnud finantsinspektsiooni 2019. aastal tehtud ettekirjutuse,» ütles Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristiina Herodes. «Lisaks oleme oma kontrollsüsteeme täiendanud.»

Prokuratuur ja keskkriminaalpolitsei algatasid Swedbanki suhtes kriminaalmenetluse, et uurida aastail 2011–2017 ­toime pandud võimalikku ­rahapesu ning võimalikku valeandmete esitamist finantsjärelevalvele.

Rootsi ja Eesti finantsinspektsioonid on ühisuurimise käigus leidnud, et Swedbankil on Balti riikides olnud suuri vajakajäämisi rahapesu tõkestamise reeglite täitmisel, ning teinud Swedbank AB-le hoiatuse ja määranud nelja miljardi Rootsi krooni ehk ligikaudu 360 miljoni euro suuruse trahvi.

Rootsi ringhäälingu SVT andmeil osales Swedbank aastail 2007–2015 Balti riikides ligikaudu 40 miljardi Rootsi krooni ehk nelja miljardi euro väärtuses toimunud rahapesus.

Õigupoolest oli Swedbanki esmaspäevane avaldus ­rutiinne kohustuslik teade, et keegi ei saaks väita, nagu poleks tähtsat informatsiooni investoritele avalikustatud. Kui oluline kutse ülekuulamisele on, on raske mõista, sest tervikpilti pole kellelgi. Börsiettevõttele kehtivad reeglid annavad hea võimaluse täiendavat informatsiooni mitte jagada. Ka prokuratuur ja politsei ei saa selgelt öelda, keda siis konkreetselt üle kuulatakse ja kuhu uurimisega on jõutud – see võiks uurimist segada.

Mida arvavad juhtunust aga investorid? Et Swedbank on sega­tud rahapesuskandaali, pole uudis. Näiteks Swedbanki viimane teade pole Rootsi meedias isegi uudisekünnist ületanud. Ja õigupoolest: millest olekski raporteerida? Et tehti mingi menetlustoiming, mille tulemustest pole midagi rääkida?

Kui vaadata aktsia hinna liikumist, siis investoritele ei ­läinud vähese sisuga infokild kuidagi korda. Pole nagu asi, mis aktsia hinda liigutaks või peaks seda tegema. Esmaspäeva pärastlõunal oli Swedbanki aktsia hind langenud 0,8 protsenti ja aktsia maksis 142,88 Rootsi krooni. Seejuures langes aktsia hind isegi vähem kui teistel väärtpaberitel, Rootsi börsiindeks Stockholm 30 langes ­samal ajal 1,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles