Ostja leitud: Venemaa mitmekordistas naftamüüki Indiasse (5)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja India peaminister Narendra Modi 2021. aasta detsembris toimunud kohtumisel
Venemaa president Vladimir Putin ja India peaminister Narendra Modi 2021. aasta detsembris toimunud kohtumisel Foto: Manish Swarup/Scanpix

USA pani Venemaa nafta sanktsioonide alla ning naftaveo keelustamist on arutatud ka Euroopa Liidus, kuid samal ajal leidis Venemaa oma mudaodavale naftale hoopis uue ostja.

Financial Timesi andmetel on Venemaa naftatarned Indiasse alates Ukraina sõjast mitmekordistunud: India on märtsikuust ostnud sisse 360 000 barrelit Venemaa naftat päevas. Seda on neli korda rohkem kui mullu samal ajal.

USA ütles läinud nädalal, et tema Venemaa naftat enam vastu ei võta. Ka Euroopas arutatakse Venemaa naftasanktsioonide üle, aga siiani on Euroopa Liidu juhtfiguurid öelnud, et praeguse seisuga minnakse Venemaa nafta tarbimise vähendamise teed.

Lisaks naftale on India suurendanud ka kivisöetarneid Venemaalt, nagu kirjutab Reuters, ning see avab Indiale võimaluse vähendada energiaimpordi kulusid.

Paar päeva tagasi kirjutas Times of India, et India kaalub Venemaa naftatarnete eest tasuda India ruupiates, mitte dollarites. Põhjus on proosaline: Venemaa pakub praegu oma naftat ja sütt suure hinnaalandusega.

India on üks riike, mis ei ole Venemaa rünnakuid Ukrainas hukka mõistnud.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles