Sakslased nalja ei mõista: kütusefirmadele plaanitakse nöörimise eest topeltmaksu (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Saksamaa kütusehinnad nädalavahetusel
Saksamaa kütusehinnad nädalavahetusel Foto: IMAGO/Wolfgang Maria Weber/Scanpix

Sakslased on kimpus sama probleemiga nagu meie inimesed: nafta hind langeb mühinal, aga bensiini hind on nagu tabloo külge naelutatud. Nüüd saatis Saksamaa kartelliametnikud kütusefirmadele sappa.
 

Kui enne Ukraina sõja algust maksis Saksamaal liiter Super E10 (10-protsendise etanoolisisaldusega bensiin, mis vastab umbes meie 95-bensiinile) 1,81 eurot. Üleeile aga 2,26 eurot liiter. 45-sendist vahet nafta hinna languse ajal ei suudetud Saksamaal seletada muuga kui sellega, et rafineerimistehased - mis kuuluvad naftafirmadele - kasutavad võimalust, et odavalt sisseostetud nafta ümber töödelda ja kallilt edasi müüa. Sellele ei vaielnud vastu ka Saksamaa mineraalõliühing, kes ütles TAZile, et rafineerimistehased teenivad praegu rohkem kui varem.

Kuna Saksamaal tekitab kõrge bensiini hind palju nurinat, otsustasid sealsed poliitikud sekkuda.

Majandusminister Robert Habeck ütles läinud nädalal, et tuleb uurida, kas neid «liigkasumeid sõjakasumitena - me peame seda ju niimoodi nimetama... - neilt ettevõtetelt, kes väga soodsalt energiat sisse ostsid ja nüüd seda ülikõrgete ja ainult sõja tõttu tekkinud hindadega müüsid, teist korda kasumimaksu tasuda võiks lasta,» tsiteeris TAZ. Saadavat raha kulutataks siis bensiinihindade alandamisele.

Saksamaa meedia andmetel saatiski Habeck kartelliameti naftafirmade juurde, et need hinnatõusu põhjuseid uuriks. Kui tegu on liiakasuvõtmisega ja olukorra ärakasutamisega, tuleb maks, ähvardas Habeck.

Saksamaa valitsus arutab ka erinevaid viise, kuidas kõrged bensiinihinnad inimestele kompenseerida. Üks plaan näeb ette, et inimesed saaksid tanklas automaatselt 10-sendise soodustuse, vahe maksaks pärast riik tanklapidajatele tagasi. Seda kritiseerivad tanklapidajad, sest kardavad, et peavad oma raha bürokraatia poolest kurikuulsalt Saksa riigilt pikalt ootama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles