Kõik hädad korraga, sõda on viimane piisk piima hinnatõusu karikas

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Uus-Meremaa Fonterra piimaautod
Uus-Meremaa Fonterra piimaautod Foto: Reuters/ScanPix

Piimahinnad aina kerkivad, kuna turul on piimaga kitsas, tarneahelas on katkestused, sööda ja väetise hinnad on tõusnud Venemaa sõja järel Ukrainas.

Juba enne sõda on halb ilm Uus-Meremaal, USAs ja Austraalias ühes maagaasi hinnatõusu ja pandeemiast tingitud tarnekatkestusega tõstnud piima hinda.

Uus-Meremaa, keda kutsutakse ka piimaturu Saudi Araabiaks, ning Euroopa Liidu, Austraalia, USA ja Argentiina piimaeksport vähenes jaanuaris aastaga 1,7 protsenti. Uus-Meremaa kontrollib 35 protsenti maailma piimaekspordist.

Viie suure piimatootja toodang langes aastaga. Uus-Meremaal ja Austraalias on piimatoodang vähenenud enam kui kuus protsenti, kirjutab FT.

Piimapulbri hind tõusis märtsis kaheksa aasta kõrgeima tasemeni.

Maailma suurim piimaeksportöör Uus-Meremaa Fonterra tõstis piima kokkuostuhinda aastataguse ajaga võrreldes 30 protsenti ja prognoosis edasist hinnatõusu.

Rabobanki analüütik Michael Harvey ütles, et kuigi piimatöötlejad ja toiduainete tootjad kannavad osa kulusid, peaksid ka tarbijad hinnatõusuga arvestama.

Ta lisas, et Venemaa sõda Ukrainas tõstab piimatootmise kulusid, kuna Ukraina on juhtiv väetise eksportöör nagu ka loomakasvatuses olulise söödanisu väljavedaja.

Maailma piimaekspordist annavad 70 protsenti Uus-Meremaa ja Euroopa Liit, järgnevad USA, Austraalia, Brasiilia ja Argentiina. Kasvavad söödakulud on piimakarjakasvatajatele suur probleem, kuna need moodustavad 70–80 protsenti kogukuludest.

Austraalia piimakarjakasvatajate organisatsiooni direktori Craig Houghi sõnul on enamik Austraalia piimakarjakasvatajate kasutatav väetis sisse toodud Hiinast. Kuid kuna Ukrainas käib sõda ja Hiinas on pandeemiast tingitud piirangud, on raskem väetist saada ja see on väga kallis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles