Sõja kauge kaja: Egiptuse keskpank tõstis Ukraina sõja tõttu intressi

BNS
Copy
Egiptuse pagarid sõltuvad Ukraina nisust
Egiptuse pagarid sõltuvad Ukraina nisust Foto: AFP/SCANPIX

Egiptuse keskpank tõstis esmaspäeval esimest korda alates 2017. aastast baasintressi, tuues põhjuseks inflatsioonisurve, mille on põhjustanud koroonaviiruse pandeemia ja Venemaa sõda Ukraina vastu.

Baasintressi tõsteti protsendipunkti võrra, 9,75 protsendini, teatas keskpank pärast rahapoliitika nõukogu erakorralist istungit.

Egiptuse nael nõrgenes otsuse järel 17,5 naelani dollari kohta, võrreldes varasema keskmiselt 15,6 naelaga. Vääringu odavnemise eest maksavad kõrget hinda eeskätt Egiptuse vaesed ja keskklass.

Ukraina sõda on maailmamajandust raputanud ja seadnud ohtu toiduvarustuse üle maailma.

Venemaa ja Ukraina moodustavad pea kolmandiku maailma nisu- ja odraekspordist, Ukraina on seejuures ka suur päevalilleõli ja maisi eksportija.

Egiptus on seevastu maailma suurim nisu importija ning ostab vilja peamiselt Venemaalt ja Ukrainast. Samuti on kaks riiki Egiptuse jaoks olulised turistide ja seeläbi ka välisvaluuta allikad.

Rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch hoiatas läinud nädalal, et Ukraina sõda süvendab Egiptuse majanduslikke raskusi, kuna vähendab turismi, tõstab toiduhinda ja suurendab rahastamisprobleeme.

Egiptuse inflatsioon kiirenes veebruaris kümne protsendini, võrreldes kaheksa protsendiga jaanuaris.

Egiptuse erapagariärid on tõstnud leiva hinda kuni 50 protsenti ehk 1,5 Egiptuse naelani pätsi kohta, võrreldes senise ühe naelaga. Riiklikud pagariärid müüvad subsideeritud leiba endiselt vana hinnaga.

Esmaspäeval teatas valitsus, et hinnakasvu pidurdamiseks fikseeritakse subsideerimata leiva hind kolmeks kuuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles