Ökonomistid kardavad: tulekul võib olla 1970ndate stiilis katastroof (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
USA keskpank võis liiga kaua magada rahapoliitika karmistamisega, mille tõttu nüüd tuleb järsult tegutseda lüües majanduse uppi
USA keskpank võis liiga kaua magada rahapoliitika karmistamisega, mille tõttu nüüd tuleb järsult tegutseda lüües majanduse uppi Foto: AFP/SCANPIX

Aina tõusvad tarbijahinnad, tarneahela katkestused, kallim kütus ja USA keskpanga karmim rahapoliitika võivad tuua kaasa 1970ndate stiilis stagflatsiooni.

Stagflatsioon on kõrge inflatsiooniga olematu majanduskasv.

Selline fenomen tabas USA majandust 1970ndatel ja 1980ndate alguses. Nafta hind lendas üles, tööpuudus kasvas ja lõtv rahapoliitika viskas tarbijahinnatõusu 1980. aastal 14,8 protsendini. USA keskpank hakkas lõpuks probleemi lahendama, tõstes baasintressimäära ligi 20 protsendini, kirjutab Fox Business.

Paljude ökonomistide arvates kasvab stagflatsioon välja kallist kütusest, mis tabab kõiki ootamatult. 1973. aastal kehtestas naftakartell USAsse nafta eksportimise embargo, sest USA toetas Iisraeli. Alguses kahekordistus musta kulla hind ja siis see neljakordistus. Kallima nafta kulud viskasid tarbijate kulud taevasse, tanklatesse tekkisid autodest sabad ja mootorikütuse müüki hakati piirama autonumbrimärkide alusel. See oli majandusele šokk, sest oli harjutud odava välismaise naftaga.

Kuigi embargo lõpetati 1974. aastal, oli kergendus ajutine. Iraani revolutsioon tõstis järsult nafta hinda aastatel 1978–1979.

Mõnede ökonomistide sõnul on juba praegu USAs stagflatsioonimärgid, kuna Venemaa sõda Ukrainas viis nafta hinnatõusuni. Ameeriklasi ärritab juba niigi 40 aasta kiireim hinnatõus, mis pani USA keskpanga intressi tõstma.

USA endine rahandusminister Larry Summers süüdistas USA keskpanka, et nad interpreteerisid inflatsioonitippu valesti ja venitasid liiga kaua rahapoliitika karmistamisega. Sedasi tegutsedes sillutas Föderaalreserv tee stagflatsioonile.

«Minu arvates on USA keskpank viimastel aastatel teinud hulgaliselt vigu, nad on tegutsenud ebakohaselt ja ohtlikult. Seetõttu on nüüd vaja teha oodatust rohkem, et saavutada hinnastabiilsus,» kirjutas Summers Washington Postis avaldatud arvamusloos. «USA keskpanga praegune tegutsemine viib tõenäoliselt stagflatsioonini, kus mõlemad – tööpuuduse määr ja inflatsioonitase – ületavad lähimatel aastatel viit protsenti ja toovad lõppvaatuses kaasa majanduslanguse.»

Quill Intelligence'i juht Danielle DiMartino Booth, kes oli varem Föderaalreservi Dallase harupanga nõunik, märkis, et stagflatsioon on kohe käes. Ta märkis, et esimeses kvartalis kaob majanduskasv, ning kütuse ja toidu hinnatõus on topelt, võrreldes 1970ndatega.

Tema sõnul, selle asemel, et anda gaasi aeglustuva majanduse elavdamiseks, litsub keskpank rahapoliitika karmistamiseks majandusele pidurit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles