Pagulased on hädas grivna vahetamisega, Tavid vahetab Ukraina raha

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Ukraina grivnad.
Ukraina grivnad. Foto: Konstantin Chernichkin

Ukrainas pagulased on Euroopas hädas grivnade vahetamisega. Pangad ei taha seda osta.

Poola keskpank leidis probleemile ajutise lahenduse, kuid Euroopa Keskpank ei ole arutamisest kaugemale jõudnud. Joosti õiguslikele karidele.

Pangad ja valuutavahetusfirmad ei taha grivnat osta, kuna pagulaste poolt pakutakse seda väga palju ja sõja tõttu on kurss järsult kukkunud.

Poola keskpank leidis probleemile lahenduse. Poola suurim pank PKO BP aitab miljonitel riiki saabunud põgenikel vahetada grivnades sularaha zlottideks. Põgenikud pagesid sõja eest ja võtsid pankadest välja grivnad, kuid neil ei olnud Ukrainas aega sõja keskel hakata otsima kohta kus saaks grivnad valuutaks vahetada.

Poolas vahetatakse PKO BP kontorites kuni 10 000 grivnat inimese kohta, kirjutab Reuters.

Tavid vahetab Eestis ja Poolas vahelduva eduga grivnat. 

Tavid ostis grivnat kursiga 43,15 euro suhtes ja müüs seda 38,52ga.

«Kui on ärevad ajad, siis selline on hind,» ütles Tavidi Eesti juht Jüri Martin. «Me peame alati arvestama, et meile võivad need grivnad kätte jääda ja see on kursi sisse arvatud. Mahud on väikesed ja see pole meile äriline projekt, pigem sotsiaalne projekt.»

Ta märkis, et nad leidsid endalaadse firma, kuhu saab grivnad edasi müüa. Paraku puudub kindlus, kaua saab selline tegevus kesta.

Euroopa Keskpank on arutanud, kuidas nad saaks aidata muuta grivna sularaha konverteeritavaks, et pagulased saaksid oma raha kasutada.

Suured arutelud Euroopa Keskpangas taandusid selleni, et enne kui inimesed saaksid kindlas summas grivnasid eurodeks vahetada, peab Euroopa Keskpank saama garantii ELi liikmetelt, et nad on valmis kandma keskpanga saadava kahju grivna väärtuse kaotusest, kirjutas FT.

«Suurim probleem seisneb selles, et inimesed saabuvad grivnadega ja ei saa neid vahetada,» ütles Varssavi raudteejaamas Ukrainlasi abistav vabatahtlik Olga. «Valuutakursid on metsikud.»

Probleemi juur seisneb Ukraina otsuses peatada peaaegu kogu valuutakauplemine ja külmutada ametlik valuutakurss sõjaeelsel tasemel. Lisaks on valuutamaksetel moratoorium, millest on vabastatud vaid riigi sõjaliste püüdluste toetamine.

Olga sõnul on pakutud zlotte kursiga 20 grivnat zloti eest. Enne sõda maksis zlott seitse grivnat.

Poola keskpank sõlmis Ukraina keskpangaga lepingu, mille kohaselt saavad täiskasvanud pagulased vahetada kuni 10 000 grivnat ametliku kursi alusel.

Euroopa Keskpanga juht Christine Lagarde teatas esmaspäeval, et keskpank on terve nädalavahetuse püüdnud leida lahendust probleemile, et pagulased saaks vahetada grivnasid eurodeks.

«See on keeruline,» lausus ta. «Meil on vaja garantiid. Kohati seavad meie õiguslikud raamid kriisi ajal takistusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles