Swedbanki ähvardab kuni 16 miljoni eurone rahapesu trahv

BNS
Copy
Swedbanki logo.
Swedbanki logo. Foto: Ints Kalnins

Swedbank teatas, et Eesti prokuratuur on tunnistanud panga rahapesu asjas kahtlusaluseks. Kahtlustatud kuriteo eest on maksimaalne trahv 16 miljonit eurot.

Kriminaaluurimine pärineb 2019. aastal algatatud finantsinspektsiooni juurdlusest, mille käigus paljastati hulk puudujääke panga rahapesu tõkestamise meetmetes. Inspektsioon jagas toona oma uurimistulemusi ka prokuratuuriga, teatas Swedbank AB.

Keskkriminaalpolitsei ja riigiprokuratuur alustasid Swedbank ASi suhtes kriminaalmenetlust 2019. aastal ja alates sellest ajast on tehtud mitmeid toiminguid. Uuritakse aastail 2011–2017 toime pandud võimalikku rahapesu ning võimalikku valeandmete esitamist finantsjärelevalvele.

Swedbank Eesti emafirma Swedbank AB teatas 15. märtsil, et Swedbank Eesti sai kahtlustuse rahapesus ning uurimine kontrollib, kas Swedbank ASis on toimunud rahapesu või muu kuritegelik tegevus. Swedbank kinnitas, et teeb ametiasutustega koostööd ja jagab kogu infot uuritavate sündmuste kohta.

Rootsi ja Eesti finantsinspektsioonid on ühisuurimise käigus leidnud, et Swedbankil on Balti riikides olnud suuri vajakajäämisi rahapesu tõkestamise reeglite täitmisel ning teinud Swedbank AB-le hoiatuse ja määranud 4 miljardi Rootsi krooni ehk ligikaudu 360 miljoni euro suuruse trahvi.

Rootsi ringhäälingu SVT andmeil osales Swedbank aastail 2007–2015 Balti riikides ligikaudu 40 miljardi Rootsi krooni ehk 4 miljardi euro väärtuses aset leidnud rahapesus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles