Ukraina sõda muudab Indias toitumisharjumusi (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
India tänavatoit
India tänavatoit Foto: AFP/SCANPIX

Paljud Indias elavad inimesed on Ukraina sõjast tingitud toiduainete hinnatõusu tõttu hakanud eelistama ilma õlita tehtavaid toite.

Aasia suuruselt kolmandas majanduses tunnevad tarbijad oma rahakoti peal, mida tähendab sõjast tingitud hinnatõus. Kui alguses hakkas hinnatõusu mõjutama moororikütus, siis seejärel kallines toiduõli ja kõik muu.

«Ainult jumal teab, kuidas me suudame selliste hindadega ellu jääda,» ütles Kolkata neljaliikmelise perekonda toitev Indrani Majumder Reutersile. Peale tema ei teeni keegi perekonnas palka ja kahe aasta jooksul pandeemia ajal on palka vähendatud poole võrra.

Nüüd süüakse praetud toidu asemel rohkem keedetud toitu, millega saab kokkuhoiu toiduõli arvelt.

Alates Venemaa sõjast Ukrainas tõstsid India ettevõtted piima, kiirtoidunuudlite, kanade ja teiste põhitoiduainete hindu 5-20 protsenti.

Umbes 800 miljonit inimest India ligi 1,4 miljardilisest elanikkonnast sai pandeemia ajal riigilt tasuta toiduabi. Nüüd lööb isegi väike toiduainete hinnatõus jalust.

India on maailma suurim toiduõli importija, kes toob sisse pea 60 protsenti toiduõlist. Palmiõli on tänavu kallinenud 45 protsenti. Ukraina ja Venemaa päevalilleõli ei saa importida, sest tekkinud on tarneahelaprobleemid.

Hulgimüüjad kurdavad, et toiduõli müük on kuu ajaga vähenenud veerandi võrra.

Broileriliha hind kerkis kuue kuuga ligi 45 protsenti ja jõudis tippu. See on maisi ja soja kõrval põhiliseks toiduvalmistamise koostisosaks. Ka nende pakkumine on muutunud sõja tõttu kallimaks.

«Väga raske on jääda kuise eelarve raamidesse,» ütles Mumbais elav koduperenaine Archana Pawar. «Sellised hinnatõusud sunnivad tarbimist vähendama.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles