Analüütik: Moskva börs pole hetkel funktsionaalne turg

BNS
Copy
Moskva börs.
Moskva börs. Foto: Scanpix/ EPA/ YURI KOCHETKOV

SEB kapitaliturgude maakleri Kert Koppeli sõnul hakkasid kolmapäeval taasavatud Moskva börsil aktsiate hinnad tõusma, kuid nõudlus oli kunstlikult tekitatud ja praegu pole tegu funktsioneeriva turuga.

«Moskva börsil alustati täna hommikul kauplemist valitud aktsiatega, 33 aktsiat, peale ligi kuuajast pausi. Aktsiahinnad võtsid paljudele üllatuseks suuna üles, 4,4 protsenti tõusu turu sulgemise hetkel, aga siin on ka mitmed põhjused selle liikumise selgitamiseks,» ütles Koppel BNSile.

Börs avanes Koppeli sõnul kauplemiseks vaid kohalikele investoritele ja välisinvestoritel ei ole seal võimalik positsioone müüa. «Arvestades, et ligi 75 protsenti Moskva börsil vabalt kaubeldavatest aktsiatest kuulub just välisinvestoritele, siis suuremal osa müügihuvilistel on reaalselt müümine blokeeritud,» märkis maakler.

Teiseks toetavad Venemaa riiklikud fondid Koppeli sõnul börsi omapoolsete tugiostudega, mille maht võib küündida 10 miljardi dollarini. «Kolmandaks, börsil on keelatud lühikeseks müümine ehk panustamine aktsia langusele. Neljandaks, välismaistel investoritel on lubatud sulgeda oma eelnevaid lühikesi positsioone.»

«Need asjaolud kõik suurendavad kunstlikult nõudlust vene aktsiate järele, mille pakkumine on jällegi piiratud. Ehk tegu ei ole hetkel funktsionaalse turuga,» võttis Koppel kokku.

Venemaa lõpetas Moskva börsil kauplemise 28. veebruaril pärast Ukrainas sõja alustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles