Bercman Technologiese kahjum ligi viiekordistus, kasvuettevõte kaasab värsket kapitali

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Mart Suurkask, Bercmani juht
Mart Suurkask, Bercmani juht Foto: Margus Ansu

Bercman Technologiese teise poolaasta käive vähenes aastaga kümnendiku võrra 72 981 euroni, kuid kahjum 4,7-kordistus ja ulatus 378 432 euroni.

Kahjum kavatsetakse katta edaspidiste kasumite arvelt.

Ettevõte palub aktsionäridelt luba kaasata 900 000 kuni 1 080 000 eurot värsket kapitali, emiteerides aktsiaid 5,95 kuni 8 eurot tükist. Aktsiate kavandatav märkimisperiood on 25. aprillist 6. maini.

Bercmani aktsia langes täna enne tulemusi ja aktsiapakkumise teadet 1,5 protsendi võrra, 5,96 euroni. Aktsia käive oli 2391 eurot.

Bercman Technologies andis 2021. aasta majandusaasta vahearuandes teada, et korrigeerib selle aasta käibeprognoosi ühelt miljonilt eurolt 2,4 miljonile eurole ning järgmise aasta müügiprognoosi 2,3 miljonilt eurolt 4 miljonile eurole.

Korrigeerimised on tingitud nii Bercmani suurenenud müügieesmärkidest kui ka autonoomsete süsteemide ja asjade interneti arendusettevõtte Krakuli omandamisest 2021. aastal. Krakuli käive ulatus 2021. aastal 1,3 miljoni euroni. «Sel aastal kajastuvad Krakuli majandustulemused juba Bercmani grupi konsolideeritud tulemustes,» selgitas Bercmani juht Mart Suurkask.

Suurkase sõnul lõppes 2021. aasta ettevõtte jaoks ootuspäraselt kahjumiga. «Bercman on kiire arengu faasis ning eelmisel aastal tehtud investeeringud hakkavad vilja kandma järgnevatel aastatel.» Suurkase sõnul mõjutas tulemusi muuhulgas ärimudeli muutus - välisturgudel hakati opereerima edasimüüjate kaudu ja otsemüügiga jätkati vaid Eestis.

«Välisturgudel edasimüüjate kaudu koostööpartnerite leidmine ning nendega pilootprojektide ja koostöölepinguteni jõudmine on olnud ajamahukam, kui esialgu prognoosisime, sest lisaks tehnilistele üksikasjadele on vaja väga täpselt kooskõlastada ka regulatiivsed detailid. Eelmisel aastal tehtud eeltöö tulemusi aga näeme juba selle aasta müügikäibe kasvus.»

Majandustulemusi mõjutasid Suurkase sõnul ka investeeringud ettevõtte kasvu, arendusse ja immateriaalsetesse varadesse, omatoote edasiarendamine, täiendavate töötajate värbamine kompetentsi tõstmiseks ning ühekordsed kulud, mis olid seotud aktsiate esmase avaliku pakkumise ja kauplemisele võtmisega ning Krakuli omandamisega. «Eesti juhtiva asjade interneti ja autonoomsete süsteemide arendaja liitumine Bercmaniga loob meile võimekuse pakkuda klientidele oma toodete kõrvale nüüd ka maailmatasemel inseneeriateenuseid ning näeme siin tulevikus sünergiat kahe ettevõtte kompetentside ühendamisest.»

Suurkase sõnul võib sel aastal küll Venemaa sõjategevus Ukrainas mõjutada klientide ostukindlust ja pikendada müügisihtide täitmise tähtaegu, kuid ettevõte tegutseb arenevas valdkonnas, mis pole tsükliline ega hooajaline. «Meie tegevus on sotsiaalmajanduslikult oluline ning näeme, et sellel on positiivsed pikaajalised mõjud ühiskonna üldisele arengule – meie tooted teevad võimalikuks tuleviku nutika maailma, kus autod ja taristu hakkavad omavahel suhtlema,» selgitas Suurkask.

Müügikäibe eesmärkide täitmiseks plaanib ettevõte investeerida müügitegevuste ja -tulemuste parendamisse ning edasimüüjate võrgustiku ülesehitamisse ning kasvu finantseerimiseks kaalub ettevõte ka täiendavat kapitali kaasamist aktsiaturult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles