Venemaa testib võlausaldajaid: ostame enne tähtaega dollarites võlakirjad rublade eest

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa katsetab, kas investorid tahavad saada dollarites võlakirjade eest rublasid
Venemaa katsetab, kas investorid tahavad saada dollarites võlakirjade eest rublasid Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa pakkus kahe miljardi dollari suuruse võlakirjade emissiooni osas, mille lunastustähtaeg saabub tuleval nädalal, nende ennetähtaegset kokkuostu 100 protsenti nominaalist. Dollarite asemel pakutakse rublasid.

Analüütikute sõnul aitab see leevendada valuutapuudust.

Venemaa rahandusministeerium pakkus 4. aprillil läbi saavatele dollarites võlakirjadele rublades kokkuostu. Tegemist on Venemaa valitsuse selle aasta suurima võlakirjade lunastusega. Venemaa püüab nihverdada kõrvale Lääne kehtestatud karmidest sanktsioonidest Ukraina sõja tõttu.

Lääs peab Venemaaga majandussõda, millele Venemaa vastas nõudega maksta gaasi eest dollarite või eurode asemel rublades.

Enne lunastustähtaja saabumist vähendab võlakirjade kokkuost 4. aprillil väljamakse koormust.

Kui Venemaa lunastab dollarivõlakirjad rublades, võib see suurendada tõenäosust, et Venemaa muutub välisvõlakirjade osas maksejõuetuks.

Analüütikute ja investorite sõnul on rublades väljamakse Venemaa võlausaldajate huvides, kes ei pruugi sanktsioonide tõttu USA dollarites väljamakset kätte saada.

«See on pakkumine, kuid mitte lõplik otsus lunastada võlakirjad rublades,» ütles Seaport Globali krediidianalüütik Himanshu Porwal Reutersile. «Venemaa võimud võivad testida, kas rublades maksmine sobib investoreile.»

BlueBay varahalduse fondijuht Rim Ash, kellele ei kuulu antud võlakirju, märkis sammu kui Venemaa keskpanga ja rahandusministeeriumi katset vältida maksejõuetust ja stabiliseerida turge ja rubla.

Ash ütles, et USA sanktsioone jõustav amet OFAC tegi selgeks, et 25. mai tähtaega enam edasi ei pikendata. See tähendab, et sellest kuupäevast alates ei saa USA eraisikud ega juriidilised isikud Venemaa valitsuse võlakirjade väljamakseid.

Fondijuhi sõnul on pakkumine mõeldud selliselt, et investorid saavad minna mööda väärtpaberite arveldussüsteemist Euroclear, mis on blokeerinud dollarimaksed Venemaa kliiringsüsteemi.

«Praegu tahetakse dollareid nii Venemaal kui välismaal, mille tõttu ehk sanktsioonide all olevad vene pangad ja venelased võivad seda võimalust kasutada,» ütles Neuberger Bermani portfellihaldur Kaan Nazli. Tema sõnul pole välisinvestoritele pakkumine huvitav, kuna rubla pole enam konverteeritav valuuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles