IEA arutab erakorralisel kohtumisel ülekuumenevat naftaturgu

Copy
Nafta hinnalangus peaks ka tanklatesse jõudma
Nafta hinnalangus peaks ka tanklatesse jõudma Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) korraldab reedel erakorralise istungi, et arutada võimalikke uusi meetmeid seoses ülekuumeneva naftaturuga, kus hinnad on Ukraina sõja järel järsult kasvanud.

«Arutame, milliseid samme saame võtta naftaturule stabiilsuse pakkumiseks,» ütles IEA peadirektor Fatih Birol neljapäeval New York Timesi korraldatud aruteluringis.

IEA liikmesriikide ministrite kohtumine toimub Ühendriikide üleskutsel, et hinnata, mis mõju on olnud IEA liikmete hiljutistel otsustel paisata turule erakorralisi naftavarusid, ja arutada võimalikke lisameetmeid, teatas Prantsuse energiaalase ülemineku ministeerium.

IEA teatas 1. märtsil, et agentuuri liikmesriigid nõustusid vabastama turu stabiliseerimiseks oma strateegilistest reservidest 60 miljonit barrelit nafta.

USA president Joe Biden teatas neljapäeval rekordilisest nafta turule paiskamisest: miljon barrelit USA valitsuse reservist iga päev kuue kuu vältel ehk ühtekokku üle 180 miljoni barreli.

Julge meede, mis on kaugelt suurim omataoline ajaloos, on mõeldud ohjeldama naftahindasid ja vähendama Venemaa mõjuvõimu energiapakkujana.

Naftakartell OPEC+, kuhu kuulub ka Venemaa, leppis neljapäeval kokku vaid tagasihoidlikus tootmise suurendamises, tõrjudes Lääne survet tõsta tootmist hindade langetamiseks järsemalt.

Naftahinnad tõusid 7. märtsil kõrgustesse, mida nähti viimati 2008. aasta rahanduskriisi ajal. Põhjamere brenti barrelihind tõusis 130,13 dollarini ja WTI oma 130,5 dollarini.

Reedel olid hinnad umbes saja dollari juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles