Kas ehitusettevõtete investorid pole kulude kasvu märganud?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman.
Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. Foto: Konstantin Sednev

Mõnevõrra kummaline olukord. Ehituses on suur kulude tõus, kuid aktsiad tõusevad.

Kaubanduskoda tõi välja, et sõjategevus Ukrainas on suurel määral tõstnud ehitusmaterjalide hindu ning raskendanud eelkõige nende ehitusmaterjalide kättesaadavust, mida varem imporditi suures mahus Venemaalt, Valgevenest või Ukrainast, kirjutab BNS

Näiteks terase puhul oli nende riikide osakaal ligikaudu 80 protsenti ja bituumeni puhul 70 protsenti kogumahust. «Seetõttu on osa ehitusmaterjalide tarnete puhul juba tekkinud või kohe tekkimas viivitusi kolm kuud kuni pool aastat,» kirjutas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman riigijuhtidele saadetud kirjas.

Terase hinnatõus on aasta algusest olnud ligikaudu 100 protsenti, bituumenil 80 protsenti ning ehitusmasinad ja veod on läbi kütusehinna tõusu kallinenud 15–20 protsenti.

«Ehitustööde otsene kallinemine läbi nende hinnatõusude on tänases teadmises 15–20 protsenti ja seda olukorras, kus ehitustegevuse peatöövõtu ärikasumi marginaalid on 2–3 protsenti. Eeltoodud põhjustel võib peagi tekkida olukord, kus suur osa riigihangete teel tellitud ehitustöödest seiskub 1–2 kuu jooksul, sest ehitusettevõtjad ei ole võimelised sellises mahus hinnatõusu kandma,» nentis koja juhatuse esimees.

Lisaks ei ole Lumani sõnul võimalik kõiki ehitustöid teha lepingus varem kokku lepitud tähtaegadel. «Paljud projektid on seotud ka toetusrahade kasutamisega, kus võib tekkida oht, et toetused nõutakse tagasi, kui teatud tähtajaks pole projekt lõpetatud. Ukraina sõjast tingitud kiire hinnatõus võib muuta problemaatiliseks ka riigihanke teel sõlmitud kestvuslepingute täitmise,» möönis ta.

Ja mida tegid ehitusettevõtete ja kinnisvaraarendajate aktsiad?

Nordecon, mille suuromanik on Luman, aktsia tõusis 0,8 protsendi võrra, 1,038 euroni. Merko Ehituse aktsia tõusis 1,3 protsendi võrra, 15,92 euroni. Hepsori aktsia kallines 0,3 protsendi võrra, 11,88 euroni. Pro Kapitali aktsia tõusis 0,8 protsendi võrra, 1,29 euroni. Trigon PD aktsia kallines 0,6 protsendi võrra, 0,87 euroni. Teises suunas liikus Arco Vara aktsia, mis odavnes 0,5 protsendi võrra, kahe euroni.

Tallinna börsiindeks tõusis 0,7 protsendi võrra, 1904,10 punktini. Börsi käive ulatus 1,1 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles