Venemaad ähvardab taas maksejõuetus: USA külmutas suure võlakirjamakse

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Vene rublad
Vene rublad Foto: YURI KOCHETKOV/SCANPIX

USA teatas, et külmutas eile suure Venemaa võlakirjamakse. Nüüd on Venemaal kolm võimalust, üks neist riigi pankrot.

Reutersi andmetel külmutas USA eilse Venemaa suure võlakirjamakse – 84 miljoni ulatuses intresse ja 552,4 miljoni dollari ulatuses põhiosa. Kuigi teoreetiliselt oli USA varem Venemaa dollarivarad USAs külmutanud, siis tegelikult lasi USA Venemaal makseid teha. Nüüd otsustasid Ühendriigid Moskva külmutatud varadest täielikult ära lõigata.

USA tahab seega survestada Venemaad otsustama, kas ta tahab kasutada neid dollareid, millele tal on veel ligipääs jäänud, võla maksmiseks või muude, sealhulgas sõjaliste kulutuste tegemiseks, teatas USA valitsuse esindaja.

USA valitsuse hinnangul on Venemaale jäänud kolm võimalust: 1) kas võtta kasutusele veel alles jäänud dollarireservid, 2) võtta kasutusele pealetulevad vahendid või 3) lasta riik pankrotti. Venemaale on jäänud 30-päevane lisaaeg selle otsuse langetamiseks.

JP Morgan, pank, mis senimaani Venemaa makseid vahendas, kinnitas, et USA peatas maksete tegemise. JP Morgani juht kurtis USA meediale, et nende Venemaaga seotud äride tõttu võib investeerimispank kaotada miljard dollarit.

Venemaale kehtestatud sanktsioonide kaudu on külmutatud pool riigi 640 miljardi suurusest kulla- ja välisvaluuta varudest.

Venemaal on praegu 15 rahvusvahelist võlakirja kokku 40 miljardi dollari ulatuses ning kogu seda võlga peab Venemaa maksejõuetuks muutumise vältimiseks teenindama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles