KOMMENTAAR ⟩ Ettevaatust investorid! Alternatiivturg pole börs

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Börs ja alternatiivturg viivad kokku raha kaasajad ja raha pakkujad
Börs ja alternatiivturg viivad kokku raha kaasajad ja raha pakkujad Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Kuigi Balti börsidele kuuluvad alternatiivturud, on need börsiga võrreldes erinevad nagu öö ja päev.

Lihtalt öeldes – börsil on ettevõttele karmid reeglid, alternatiivturul on need väga leebed. Sellest pole midagi hullu, kui investorid selle vahe ära tajuvad.

Erinevus algab juba sõnastuses: börsil noteeritakse aktsiad, alternatiivturule võetakse ettevõtete väärtpaberid kaubelda. See juba näitab, et viimase puhul on Nasdaqi vastutus hulga väiksem.

Kui Tallinna börsile lisandub haruharva aktsiaid, siis alternatiivturul käib tõeline tormamine. On väga imelik, miks Läti või Leedu börsi alternatiivturule pole tormi. Kas seal pole ambitsioonikaid ettevõtteid või riskialteid investoreid. Ehk on seal sõel tihedam?

Lubadused vs. tegelikkus

Alternatiivturule tulevad üha vähemküpsed ettevõtted. Kas just verisulis, aga pigem kahjumis. Mõnel end idufirmaks nimetaval ettevõttel on isegi kümne aasta kanti tegevusajalugu, aga ikka nimetab end idufirmaks. Mainimisväärset kasvu ei pruugi ollagi, aga investorid – andke raha ja tuleb meeletu kasv!

Börsiettevõtted on börsile tulles ja ka börsil olles ülikonservatiivsed. Prognoose ei taha keegi avaldada. Seevastu alternatiivturule tulijatel on ühisnimetaja ülikiire kasvu prognoosid. Kas need on reaalsed või Excelist välja imetud, on raske öelda. Kas ettevõtted on võimelised sellist kasvu saavutama? Hea, kui nad ise seda teavad või sellesse vähemalt usuvad. Investoril pole eriti suurt võimekust plaane hinnata. Sageli polegi neil ettevõtetel suurt midagi peale prognooside ja üliladusa müügijutu.

Alternatiivturul tihti «parem mitte enne» - firmad

Alternatiivturul ja ka Funderbeamil jäävad silma rahakaasamised, kus iga firma, mis kohati pole rohkem kui äriidee, on väärt vähemalt viis miljonit eurot. Päriselt? Ja investoritele, kes peavad võtma suurt riski, pakutakse vastu üliväikest osalust.

Konservatiivsed investorid peaksid investeerima kasumlikesse ettevõtetesse. Ka osad alternatiivturu ettevõtted tegutsevad kasumlikult. Kui võtta aluseks eeldus, et ettevõte peaks olema turule tulles kasumlik, siis poes toodetel parim enne tuleks asendada aktsiatel sildiga parem mitte enne x aastat ehk kui projektsioonide kohaselt ettevõtte arvates on neil ette näidata kasum.

Maailma sportlikumaks muutva Robuse puhul võiks öelda, et ettevõte on tavainvestorile parim mitte enne 2024. aastat.

Ettevõte müüb treeninguks alumiiniumist käsikuid. Nende suund on hakata teenima veebis olevate videotreeningute igakuistelt tasudelt. Täna teatas ettevõte, et valmis on nutikas käsiku prototüüp ja see toode võiks turul olla pooleteise aasta pärast. Ehk pärast seda oleks investoritel julgust rohkem. Ka aastal 2025 peaks tulema 13,1 miljoni eurosest aastakäibest 10,2 miljonit eurot treeninguinventarist, mitte videotreeningu tasudest. Lisaks peale usu oma headusesse pole selgust, miks nad on paremad internetitäiest tasuta treeningvideotest.

Võtame punktid.ee. Seal loodetakse väiksesse ärikasumisse jõuda alles aastal 2024. Ärikasum pole veel puhaskasum. Seega pole sellele ettevõttele isegi võimalik panna silti parim mitte enne x aastat.

See on tore, kui ettevõtted avalikustavad oma prognoose. Selle eest peaks tegelikult kiitma. Oleks imelik, kui USA börsiettevõtted sarnaselt Eesti börsiettevõtetega ei avalikustaks prognoose. Investorid ei peaks ju ostma põrsast kotis.

Hulljulged lubadused üliväikese pirukatüki eest

Lisaks tundub, et idufirmadel on geneetilises koodis Baltika tegemine. Kui toimivad ettevõtted maksavad omanikele omanikutulu, siis Baltikat tabas üks kriis teise otsa ja osa neist olid ettevõtte tekitatud kriisid. Ja siis kippusid lähiajal olema iga-aastased kapitali kaasamised. Ka alternatiivturu ettevõtted ei kavatse turule tuleku rahasüstiga piirduda, kavas on kasvuks järgmised üha kallimatelt väärtustasemetelt uued rahakaasamised.

Tundub, et alternatiivturule lubamise osas on sõel nii suurte aukudega, et pea kõik Eesti ettevõtted pääseksid sinna. Tõesti OA Coffee nimeline ettevõte tunnistati ka sinna sobimatuks, kuna ettevõttel polnud harjumust esitada maksu- ja tolliametile tähtajaks käibedeklaratsioone.

Selles pole midagi halba, et ettevõtted kaasavad raha. Kasv vajab raha. Aga raha andjad ehk investorid peavad ise olema hoolsad ja valima, kes väärib kapitalisüsti ja kes mitte. Nii nagu börsil, on ka alternatiivturul sedasi, et iga loos ei võida. Samuti tuleb meeles pidada, et alternatiivturul pole börsi kvaliteedimärki, mis siis, et aktsiate hinnad on samal lehel.

Investorid on erinevad, samuti nende riskijulgus. See on hea, et investorid on valmis investeerima ka varases faasis ettevõtetesse. Samas tasub meeles pidada, et need ettevõtted ei sobi igale investorile. Kas riskidest saadakse aru? Kõik idufirmad ei jää ellu.

Investoritel tasub vaadata ka juba börsil olevaid ettevõtteid, nemad on paremal või halvemal moel end tõestanud. Neil on tegevusajalugu ja aktsia ajalugu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles