Koroona ja Ukraina sõda rikkusid Estonian Japan Trading Company äriplaani

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kaido Höövelson kuulub ASi Estonian Japan Trading Company nõukokku. Ettevõte on teatanud börsiletulekust.
Kaido Höövelson kuulub ASi Estonian Japan Trading Company nõukokku. Ettevõte on teatanud börsiletulekust. Foto: Tairo Lutter

Alternatiivturul oleva Estonian Japan Trading Company (EJTC) pole saavutanud plaanitud ärisuundadel edu, teatas ettevõte alternatiivturule.

EJTC avaldatud äriplaanis kirjeldatud ärisuundades ei ole ettevõttel märkimisväärseid arenguid olnud.

Kaubandussuhete arendamises oli EJTC eelkõige planeerinud suunata Eesti toodete viimisele Jaapani turule. EJTC on pidanud läbirääkimisi mitme Eesti ettevõttega, kuid kokkulepeteni ei ole jõutud. Investeeringute valdkonnas on suheldud kümnete võimalike iduettevõtetega, paraku ei ole ka see lõppenud investeerimisotsusega.

Arutusel oli koostööprojekt ühe Eesti ülikooliga, mille eesmärk oli Balti riikide ja Skandinaavia CleanTech, MedTech ja GreenTech valdkonna iduettevõtete mitmeetapiline konkurss Tallinnas. On arutatud ka investeerimisvõimalusi Eesti kinnisvarafondi ja otseinvesteeringuid Eesti kinnisvarasse.

Ettevõtte äriplaani luhtumise olulisimaks põhjuseks on Covid-19 pandeemiast põhjustatud reisimispiirangud. EJTC aktsiate viimise ajal First Northile oli lootus, et pandeemia vaibub ning teist-kolmandat haiguselainet ei tule. Oli plaan, et Eestisse tuleb tööle paar investeerimisspetsialisti Jaapanist. Reisimispiirangute tõttu jäid tulemata ka äridelegatsioonid. 

Jaapani investorid on Eestisse investeerimisel äraootaval seisukohal ka Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas. Poliitilise ebakindluse tõttu ei soovi Jaapani investorid praegu teha pikaajalisi investeerimisotsuseid.

Vaatamata keerulisele majanduslikule ja poliitilisele keskkonnale kinnitab EJTC juhtkond, et jätkab jõupingutusi leidmaks lahendusi ärisuundade elluviimiseks ja kinnitab enda pühendumist äriplaani täitmisele. Tänavu jaanuaris omandas EJTC Jaapani tütarettevõte Estonian Japan Trading Company NIPPON, Inc. elukondliku kinnisasja Jaapanis Kōbe linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles