Euroopa Liit sai šoki: tootjahinnad tegid hiigelhüppe (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Piimatooted.
Piimatooted. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tootjahinnad tegid euroalal veebruarikuus enneolematu 31-protsendise hüppe. 

Eurostati andmetel kerkisid veebruarikuus euroalal aasta varasemaga võrreldes 31,4 protsenti. Tootjahinnad näitavad seda, milliste hindadega tootjad oma tegevuseks vajalikke tooraineid kätte saavad.

Ootuspäraselt andis eriti tugeva tõuke hinnatõusuks energiahindade ralli: need olid aastatagusega võrreldes euroala tootjate jaoks tervelt 87,2 protsenti.

Toorainete, nagu puidu, metalli ja keemiatoodete puhul kerkisid hinnad Handelsblatti andmetel üle 20 protsendi. Kui varem oli süüdi koroonapandeemia ja sellega seotud tarneraskused, siis nüüd sõda Ukrainas, mis on nii Ukraina kui ka Venemaa toorained euroalast ära lõiganud.

Kõik, mis jõuab tootjahindadesse, jõuab ühel hetkel ka tarbijahindadesse, mis inflatsioonisurvet euroalal veelgi suurendada ähvardab. Märtsikuus oli euroala inflatsioon juba 7,5 protsenti. Eestis näeb reeglina kõrgemat inflatsiooni kui euroalal: täna prognoosis Swedbank Eestis aastaseks hinnatõusuks 10 protsenti.

Kuna Ukraina sõda algas veebruarikuu lõpus, pole sõja kogumõju veel euroala statistikas sees – seda hakkame nägema märtsikuus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles