FOTOD ⟩ Ukrainlased rabasid Ussisaare kaitsjatele pühendatud marki, kus on peal põhjalastud Moskva (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Ussisaare kaitsjatele pühendatud Ukraina mark, millel on kujutatud ka põhjalastud Venemaa sõjalaeva Moskva
Ussisaare kaitsjatele pühendatud Ukraina mark, millel on kujutatud ka põhjalastud Venemaa sõjalaeva Moskva Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainlased seisid tunde postkontori sabades põhjaläinud raketiristleja Moskva marki ostes.

Musta Mere laevastiku lipulaev Moskva jõudis Ukraina postmargile. Selle laeva saatsid Ussisaare kaitsjad pikalt ja sellest kujunes Ukraina vastupanu sümbol. Nüüd on laev Ukraina raketirünnaku tagajärjel Musta mere põhjas.

Kollektsionäärid ei pidanud sõja ajal paljuks seista tunde postkontorite järjekordades, et saada endale see mark.

Ussisaare kaitsjatele pühendatud Ukraina margi pärast seisti tunde postkontorite järjekordades
Ussisaare kaitsjatele pühendatud Ukraina margi pärast seisti tunde postkontorite järjekordades Foto: Reuters/ScanPix

Margil on kujutatud Ukraina sõdur, kes näitab keskmist sõrme Venemaa Musta mere laevastiku lipulaevale Moskva. Ukrainlased asusid marki ostma, sest sellest on kujunenud Ukraina võidu sümbol.

Kievi peapostkontoris seisid reedel tunde igas vanuses filatelistid. Nad soovisid saada endale marki, mida trükiti vaid miljon tükki.

«See oli nende suurim laev,» ütles 30 margi ostmiseks 2,5 tundi järjekorras seisnud 22-aastane Juri Kolesan. «Me hävitasime selle! See on sõja uus faas – võidufaas.»

Laev vajus neljapäeval põhja. Ukraina teatas, et nad lasid laeva rakettidega, Venemaa teatas, et midagi sellist pole juhtunud, küll aga plahvatas laeval laskemoonavaru.

Raketiristleja sai kõvasti tähelepanu sõja alguses, kui Ussisaarel nõuti Ukraina piirivalvuritelt alistumist. Piirivalvurid keeldusid alistumast.

Ussisaare kaitsjatele pühendatud margi ja eritempliga esimese päeva ümbrik
Ussisaare kaitsjatele pühendatud margi ja eritempliga esimese päeva ümbrik Foto: Nina Liashonok/SIPA/Scanpix

Ussisaare kaitsjate tõttu sümboliks kujunenud sündmuse puhul korraldati margi kujundamise konkurss, kus osales enam kui 500 tööd. Konkursi võitis Lvivi kunstniku Boris Grohi töö.

Margist sai tõeline müügiedu, mis kadus kiiresti postkontori lettidelt. Väga kiiresti ilmusid margid internetis müügile.

Oksjonikeskkonnas delcampe käivad mitmed oksjonid, kus markide eest pakutakse suuri summasid.

Ühe esimese päeva ümbriku eest pakutakse ligi 100 eurot ja teise adresseeritud ümbriku eest 210 eurot. Kahte erinevat kuuest margist koosnevat väikepoognat pakutakse 167 ja 196 euro eest.

«Tahtsime rohkem marke trükkida, aga öösel pommitati Kievit ja see mõjutas trükikoda,» ütles Ukraina postiteenistuse juht Igor Smeljanski AFPle. «Me ei saanud trükkida vajaliku kogust.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles