GRAAFIK ⟩ Majanduse tähtsaim «tooraine» kallineb: varsti tuleb hakata kodulaenude eest rohkem intressi maksma

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Raha
Raha Foto: Romet Kreek

Rahale hakkab taas tekkima positiivse intressimäära näol positiivne hind. See tähendab, et majanduse ühe tähtsaima tooraine eest tuleb hakata maksma. 12 kuu Euribor tõusis üle pika ajal 12. aprillil üle nulli. Viimati oli see intressimäär positiivne 2016. aastal.

 

Kuigi Eestis on kodulaenud seotud valdavalt 6 kuu euriboriga, mis on veel negatiivne, on ka see hakanud tõusma ja võib jõuda varsti plussmärgini intressinäidu ees. Laenajatele tähendab see suuremaid igakuiseid laenu teenindamise väljaminekuid.

«Turuintressimäär tõuseb üsna kiiresti ülespoole. Euribor hakkas Euroopa Keskpanga intressimäärade tõstmise ootuses kerkima juba eelmise aasta lõpus ja sõda Ukrainas andis sellele uue hoo. Nii on eelmise aasta lõpust alates 6 kuu euribor kerkinud aprilli keskpaigaks umbes 0,2 protsendipunkti,» ütles Swedbanki Eesti peaökonomist Tõnu Mertsina. «3 kuu euribor on veidi alla selle. Sama näitab 3 kuu euribori futuur ehk turud ootavad, et see intressimäär jõuab nulli selle aasta septembris ning järgmise aasta lõpuks tõuseb maksimaalselt 1,6 protsendini.»

Veel kuu tagasi näitasid futuurid, et 3 kuu euribor jõuab nulli oktoobris või novembris ja järgmise aasta maksimumiks kujuneb 0,9 protsenti. 6 kuu euribor liigub aga 3 kuu omaga võrreldes veidi üleval pool ja peaks nulli jõudma veidi varem. Praegune vahe 6 ja 3 kuu euriboril on ligi 0,1 protsendipunkti, kusjuures see vahe on viimase pooleteise kuuga suurenenud. See tähendab, et turgude ootus, et keskpanga intressimäärad hakkavad tõusma, on tugevnenud.

«Euroopa Keskpanga rahapoliitika karmistamine sõltub peamiselt inflatsiooni väljavaatest. Swedbanki prognoosi järgi tõstab keskpank hoiustamise püsivõimaluse intressimäära, mis praegu on veel -0,5 protsenti, selle aasta sügisel kahel korral ja jõuab aasta lõpuks nulli. Sel aastal inflatsioon küll kiireneb, kuid järgmisel aastal peaks hinnakasvu tempo leevenema,» märkis ta. «Seetõttu arvame, et keskpank järgmisel aastal intressimäära enam ei tõsta. Samas tuleks arvestada, et riskid inflatsiooni oodatust kõrgemal püsimiseks on suured.»

Kui 6 kuu euribor üle nulli tõuseb, siis lisatakse see panga marginaalile. Lihtsustatud arvestuse järgi lisaks 1-protsendiline euribori tõus üle nulli keskmisele laenumaksele 25 eurot kuus. Swebanki prognoosi järgi suureneb netopalk sel aastal aga 5,6 protsenti ja järgmisel aastal 5,3 protsenti, mis lisab keskmisele netopalgale vastavalt 67 ja 66 eurot kuus. Kiire inflatsiooni tõttu sel aastal reaalpalk küll langeb, kuid peaks järgmisel aastal uuesti veidi tõusma. Osa Eesti inimestele on pandeemia ajal ja koos teise pensionisamba reformiga kogunenud üsna suured säästud, mida nad saavad vajadusel kasutada. Tõsi küll, need säästud on väga ebaühtlaselt jaotunud, lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles