LHV bilansimaht kahanes, grupp jäi maha finantsplaanist

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
LHV Grupi juht Madis Toomsalu.
LHV Grupi juht Madis Toomsalu. Foto: Erik Tikan

LHV bilansimaht kahanes aasta lõpu 6,84 miljardilt eurolt märtsi lõpuks 6,52 miljardi euroni.

LHV esimese kvartali puhaskasumi kasvas aastaga 7,6 protsenti, 11,09 miljoni euroni.

I kvartali lõpuks jäi LHV veebruaris avaldatud 2022. aasta finantsplaanist kasumi osas maha 2,6 miljoni euroga.

Klientide hoiused vähenesid I kvartalis 397 miljoni euro võrra 5,41 miljardi euroni. Hoiuste vähenemise põhjuseks on maksevahendajate hoiuste planeeritud vähenemine ligikaudu 400 miljoni euro võrra. Laenuportfelli maht kasvas kvartaliga 75 miljoni euro võrra. Seejuures kasvasid laenud ettevõtetele 32 miljoni euro võrra ja laenud jaeklientidele 43 miljoni euro võrra.

«Esimest kvartalit ilmestas sõja mõju ja keeruline rahvusvaheline olukord. Klientide aktiivsus mõnevõrra langes, kuid tuulisest ilmast hoolimata jääme klientide jaoks avatuks,» kommenteeris tulemusi LHV Groupi juhataja Madis Toomsalu. «Eesti avatud majandus liigub Euroopa trendide osas võimendatult. Inflatsioon on kiirem ning oht majanduslanguseks reaalne. Stagflatsiooni tõenäosus on kasvanud, eelkõige sõltub tulemus ettevõtete võimest hakkama saada palgakasvu ootustega. Siiski on inflatsiooniline keskkond koos intressimäärade tõusuga tähendanud pankadele reeglina ka tulude ja kasumikasvu.»

Aasta alguse tulemusi mõjutasid Vene-Ukraina sõjaga seotud klientide madalam aktiivsus, 500 000 euro suurune annetus Eesti Pagulasabile ja ka spetsiifilise asjaoluna likviidsusportfelli võlakirjade väärtuse allahindlus 1,4 miljoni euro võrra.

Pingelise rahvusvahelise olukorra tingimustes on pank asunud rakendama rahvusvahelisi sanktsioone. See tõi kaasa piiranguid mõnedele klientidele. Ühtlasi on Eestisse saabunud põgenikel huvi pangakontode avamise vastu. LHV on nende jaoks lihtsustanud kontoavamise protsessi. Ühtlasi kaotanud teenustasu maksetelt Ukrainasse. Sõja mõjud pole laenuportfelli jõudnud, selle kvaliteet tervikuna on püsinud tugevana ja maksetähtaja ületanud laenude osakaal on väga madal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles