Euroopasse reisimise keelu on saanud juba 1100 venelast

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Küprose pass
Küprose pass Foto: Stringer/Scanpix

Ligi kuu aega peale seda, kui Euroopa Liidus kaaluti nn kuldse passi skeemi keelustamist Venemaa oligarhidele, on Küpros nüüd selle sammu ära teinud ja paari oligarhi passi tühistanud.

Küpros on üks neid riike, kes pakub välisriikide kodanikele Küprose passi, kui need teatud summa riiki investeerivad. Seda võimalust kasutasid Euroopa Liidu passi saamiseks ka rikkad venelased.

Nüüd teatas Küpros, et tühistas nelja oligarhi ja nende pereliikmete Küprose passi. Täpsemalt lähevad tühistamisele Russnefti omaniku Mihhail Gutserijevi, nn Putini palee ostja Aleksandr Ponomarenko, põllumajandusfirma RosAgro omaniku Vadim Moškovitši ja Aleksei Kusmitšovi ja nende kokku 17 pereliikme nn kuldsed passid, kirjutab Handelsblatt.

Praeguse seisuga on erinevate Euroopa Liidu sanktsoonide all 1100 Venemaa poliitikut, ärimeest ja meediategelast, mis tähendab ühtlasi, et neil on Euroopasse sissesõidu keeld.

Küpros pole sugugi ainus, kes nn kuldse passi skeemi kasutab, ja ka teised sellised riigid on hakanud seda võimalust ümber vaatama. Läti teatas kolme nädala eest, et lõpetab nn kuldse viisa skeemi, mis võimaldas rahapaigutuse eest Läti residentsuse saada.

Business Insider kirjutab, et Ukraina sõja tõttu on saanud hoogu Türgi kinnisvarasektor, sest rikkad venelased ostavad nüüd kuldse viisa saamiseks seal kas või neli korterit korraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles