Dollar aina kallineb, Jaapani rahandusminister muutus jeeni nõrkuse pärast murelikuks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Jeen aina nõrgeneb ja USA dollar tugevneb
Jeen aina nõrgeneb ja USA dollar tugevneb Foto: AFP/SCANPIX

USA dollar tõusis täna tähtsamate kaubanduspartnerite valuutadest koosneva dollari indeksi põhjal kõrgeimale tasemele alates 2020. aasta märtsist. Jaapani jeeni suhtes tehti värske 20 aasta tippmark, euro vastu tugevnes dollar kahe aasta kõrgeima taseme lähedale. Šveitsi frangi suhtes tugevnes dollar aasta kõrgeima tasemeni.

USA dollarit tõstsid USA valitsuse võlakirjade kõrged tootlused ja heade makronäitajate ootused.

Dollar tugevnes kuuest valuutast koosneva indeksi vastu 0,2 protsenti, 100,99ni.

«Dollari tugevnemise trendi taga on USA majanduse parem areng ja Ukraina sõjast tingitud kallim kütus, mis on löönud iseäranis euroala,» ütles Commonwealth Bank of Australia valuutastrateeg Carol Kong Reutersile. Ta lisas, et ootab huviga mitmes riigis reedel avaldatavat ostujuhtide indeksit (PMI).

«Kui näeme euroalalt või mujalt nõrka PMI numbrit, siis võivad investorid hinnata alla maailmamajanduse väljavaadet,» lausus ta. «Ma ei usu, et USA PMI tuleb iseäranis nõrk, mille tõttu see on kontrastiks ja võib tõsta dollarit.»

Kõige löövam on dollari liikumine Jaapani jeeni suhtes. Täna kallines dollar 0,7 protsenti, 127,88 jeenini. Sellist jeeni kurssi võis viimati kohata 2002. aasta mais. Seni on aprillis dollar tugevnenud jeeni vastu 4,5 protsenti.

USA valitsuse 10-aastase võlakirja tootlus manööverdas 2,8376 protsendi juures. Samal ajal hoiab Jaapani keskpank tõusva päikese maa valitsuse 10-aastase võlakirja tootluse 0–0,25 protsendi kandis.

Jaapani rahandusminister Shunichi Suzuki ütles täna, et Jaapani majandus saab jeeni nõrgenemisest suurema obaduse, kui on sellest saadav tulu.

Dollar maksis 0,9466 Šveitsi franki, euro 1,0776 dollarit ja naelsterling 1,3009 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles