SISEKAEMUS ⟩ Bercman juurdleb läinud aasta suure kahjumi põhjuste kallal

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Bercmani ülekäiguraja näide.
Bercmani ülekäiguraja näide. Foto: Bercman Technologies

Bercman Technologies (edaspidi Bercman) 2021. aasta juunis prognoositud majandusaasta müügikäive oli 309 921 eurot. 05. aprillil avalikustatud 2021. aasta 12 kuu vahearuande põhjal oli tegelik müügikäive 76 096 eurot.

Ettevõte esitab selgituse prognooside ja tegeliku tulemuse erinevuse kohta. Bercman ei täitnud 2021. aastaks planeeritud prognoose, mille tingisid prognooside eelduseks olnud olukorra muutus, muudatused ärimudelis ning makromajanduslikud põhjused.

Prognooside planeerimisel arvestati teadaolevate hangete potentsiaalse müügikäibega, mis erinevatel Bercmanist mitte olenevatel põhjustel lükkusid edasi, kas järgmisse majandusaastasse või langesid ära mõnel muul asjaolul.

Lisaks muutis ettevõte oma tegutsemise aluseks olnud ärimudelit, mille kohaselt hakati välisturgudel opereerima edasimüüjate kaudu, otsemüügiga jätkati vaid Eestis. Varasema otsemüügi kogemuse põhjal ootas Bercman edasimüüjate võrgustiku kiiremat aktiveerumist, aga müügitsükkel venis oodatust pikemaks ning müügitulemuste realiseerumine lükkus samuti järgmisesse majandusaastasse.

Kuna Bercmani põhitoote nutika ülekäiguraja puhul on tegu uudse ja innovatiivse lahendusega, siis on välisturgudel vaja saada kooskõlastused seadme kasutamiseks avalikus ruumis. Need protsessid on aeganõudvad ennekõike asjakohastest haldusmenetlustest tingitult. Küll aga on varasemalt kõik turud vastavad kooskõlastused saanud, mistõttu puudub alus eeldamaks, et sellest saab edaspidi sisuline takistus.

Bercman on teinud jõupingutusi selleks, et toode vastaks kõigile teadaolevatele nõuetele. Käesoleval hetkel hindab ettevõte uute edasimüügipartneritega müügitulemusteni jõudmise perioodi pikkuseks 6-12 kuud. 2022. aastal plaanitakse laieneda uutele turgudele Euroopas. Müügisuhtlus on käimas 16 uuel turul edasimüügipartnerite leidmiseks ning pilootprojektide alustamiseks.

Prognooside puhul oli samuti eelduseks, et 2021. aastal jõutakse välja saata suurem kogus tooteühikuid. Makromajanduslikult raskendas mõnevõrra tootekomponentide kättesaadavust ning pikendas tarnetähtaegasid koroonaviiruse COVID-19 pandeemia poolt maailmamajandusele avaldatud negatiivne mõju. Sellest tingitult pikenesid osaliselt müügisihtide täitmise tähtajad ning klientidele planeeritud tarned nihkusid osaliselt käesolevasse aastasse. Nii toimus alles selle aasta esimeses kvartalis nutikate ülekäiguradade paigaldus Tallinnas Tehnopoli ja Ülemiste linnakusse ning Haapsalusse. Samuti tarniti nutikate ülekäiguradade seadmed Šveitsi ja Leetu 2022. aasta alguses varem planeeritud 2021. aasta lõpu asemel.

Ettevõtte 2021. aasta aruandlusperiood lõppes kahjumiga 593 252 eurot. 2021. a juunis avaldatud prognoosides hindas Bercman kahjumi suuruseks 93 783 eurot.

Kahjum oli tingitud ettevõtte kasvu ja arendusse tehtud kulutustest, omatoote edasiarendamisest, investeeringutest immateriaalsetesse varadesse ning aktsiate esmase avaliku pakkumise ja kauplemisele võtmisega seotud ühekordsetest kuludest. Tööde käigus selgus vajadus täiendavate erialaste kompetentside järele, mis Bercmanis varasemalt puudusid ning mille katmiseks värvati ettevõttesse uusi töötajaid. Samuti oli kahjum prognoositud enne, kui ettevõte tegi otsuse Krakul OÜ omandamise kohta. Selle otsusega kaasnesid täiendavalt ühekordsed kulutused tehingu ettevalmistamiseks ja läbiviimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles