Ukraina tahab, et Venemaa gaasitarned Euroopa Liitu jätkuksid - aga ühe nõudmisega (6)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Dado Ruvic/Scanpix

Kui Euroopas kaalutakse Venemaa gaasi sanktsioonide alla panekut, siis Ukraina ise näeks hea meelega, et Vene gaas voolaks Euroopasse edasi, kirjutab Reuters.

Reutersi andmetel on Ukraina viimastel nädalatel rääkinud USAga, et lääneliitlased paneksid kinni gaasi läbi Läänemere Venemaalt Euroopasse viiva Nord Stream 1 gaasitoru. Kuid see ei tähenda, et Ukraina nõuaks Lääne-Euroopalt vene gaasist loobumist, vastupidi: nimelt sooviks Ukraina liigutada gaasikogused Nord Stream 1 gaasitorust sinna gaasitorusse, mis läbib Ukrainat. Nõnda ütlesid Reutersile energiapoliitikaga kursis olevad ametnikud.

Sellel oleks Ukraina jaoks kaks positiivset efekti: esiteks peab Venemaa Ukrainale selle eest maksma, et ta gaasi läbi Ukraina voolata laseb. Reeglina makstakse selle äri eest dollarites. Teiseks hoiduks Venemaa sel juhul ka gaasitoru ja seda ümbritseva infrastruktuuri kahjustamisest.

Plaani tutvustamiseks käisid Ukraina energiafirma Naftogazi esindajad Washingtonis ning Reutersi teatel on Ukraina praegu veenmas ka Prantsusmaad ja Saksamaad, et nood selle plaani kasutusele võtaksid. Ukraina plaani järgi võiks 40% Nord Stream 1 gaasitarnetest lõpetada kohe ja ülejäänud osa järk-järgult 2023. aprillikuuks, vahendas Euractiv.

«Venemaa sõltub meist, et gaasi Venemaalt Euroopasse transportida,» ütles Ukraina gaasitransiidi rahvusvaheliste suhete esindaja Olga Bielkova USAs antud intervjuus. «See on midagi, mis võimaldab meil kõnelusi nendega [meie kasuks pöörata, orig. leverage, toim.] ja Euroopa saab siin aitada.»

Saksamaa Reutersile selles küsimuses vastust ei andnud: riigi ametlik suund on, et naftatarned lõpetatakse käesoleva aasta jooksul ning järgmisena lõpetatakse gaasitarned.

Läbi Nord Stream 1 gaasitoru tarnib Venemaa Euroopasse 55 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas, läbi Ukraina gaasitoru tuleb veel 40 miljardit kuupmeetrit gaasi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles