Nasdaqil käis tõeline aadrilaskmine, investorid uudistavad tehnoloogiagigantide tulemusi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Börsil jälgitakse murega koledaid aktsiate hinnaliikumisi
Börsil jälgitakse murega koledaid aktsiate hinnaliikumisi Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Eile oli Ühendriikide aktsiaturul väga kole päev. Nasdaq kukkus neli protsenti, S&P 500 2,8 protsenti ja Dow Jonesi tööstuskeskmine 2,4 protsenti.

Investorid lootsid, et ettevõtete tulemustest ei tule midagi väga halba, mis annaks innustust osta kukkunud aktsiaid. Ettevõtete tulemused olid seinast seina, leidus pettumusi kui ka ootuste ületamisi.

Google’i emaettevõte Aplhabet ei suutnud täita ootuseid, kuid Microsoft prognoosis selleks majandusaastaks vähemalt kümneprotsendist käibekasvu.

Alphabeti käibele andis löögi sõda Ukrainas, mis vähendas YouTube’is reklaami ostmist. Ettevõtte finantsdirektor Ruth Porat ütles, et praegu on veel vara anda hinnangut, kas käive võtab aeglustumise järel hoo üles. Ta hoiatas, et praeguses kvartalis võib tugev dollar lüüa käivet rohkem kui eelmises kvartalis.

Alphabeti käive kasvas aastaga 23 protsenti, 68,01 miljardi dollarini, kuid analüütikud tahtsid näha vähemalt 68,1 miljardi dollari suurust müüki. Tegemist on esmakordse ootuste mittetäitmisega alates 2019. aasta neljandast kvartalist. Ettevõte teenis kvartalis 16,44 miljardi dollari suuruse kasumi ehk 24,62 dollarit aktsia kohta. Analüütikud tahtsid näha aktsia kohta 25,76 dollari suurust kasumit, kirjutab Reuters.

Alphabeti aktsia langes kolme protsendi võrra, 2390,12 dollarini.

Microsoft prognoosis selleks aastaks tänu tugevale pilveteenuste nõudlusele vähemalt 10-protsendist käibekasvu. Kui aktsia kukkus börsikauplemise ajal 3,7 protsenti, 270,22 dollarini, siis järelkauplemisel tõusis aktsia tugevate tulemuste toel neli protsenti.

Microsofti, kelle majandusaasta ei lange kokku kalendriaastaga, kolmanda kvartali käive ulatus 49,36 miljardi dollarini. Aasta tagasi oli käive 41,7 miljardit dollarit. Analüütikud lootsid näha 49,05 miljardi dollari suurust käibenumbrit. Puhaskasum kasvas 15,46 miljardilt dollarilt 16,73 miljardi dollarini ehk 2,03 dollarit aktsia kohta 2,22 dollarini. Sellega ületati analüütikute 2,19 dollari suurune ootus.

Börsilangus nakatas ka Aasia, kus muretsetakse lisaks Hiina koroonapiirangute pärast. Jaapani aktsiaturg kukkus 1,4 protsenti, Austraalia oma aga 0,9 protsenti. Hiina aktsiaturg tõusis 2,1 protsenti.

Pingeid põhjustab ka Gazpromi otsus mitte varustada Poolat ja Bulgaariat gaasiga, sest selle eest pole rublades makstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles