Suure kasumi teeninud SEB: eestlaste hoiuste kasv on pidurdunud

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Pamngaliidu juht Allan Parik.
Eesti Pamngaliidu juht Allan Parik. Foto: Tairo Lutter

SEB panga Eesti haru täna avaldatud majandustulemustest selgub, et panga kulud kasvasid kasumist kiiremini.

SEB Eesti üksused lõpetasid 2022. aasta esimese kvartali 27,2 miljoni euro suuruse kasumiga. Seda on 5% rohkem kui aasta varem samal ajal (25,9 miljonit eurot).

SEBi müügitulud olid esimeses kvartalis 46,1 miljonit eurot, mis on taas rohkem kui eelmise aasta 43,4 miljonit eurot.

Samas tegevuskulud olid 15,4 miljonit eurot, mis teeb võrreldes möödunud aasta esimese kvartaliga 10% kasvu. ning tegevuskulud 15,4 miljoni euroni (14,0 mln 2021. aasta esimeses kvartalis).

Laenukahjumite eraldisi tuli pangal teha 0,7 miljoni euro ulatuses (2021. aastal 0,5 miljonit).

Tulumaksu arvestati 3,7 miljonit eurot (2021. aasta esimeses kvartalis 3,3 miljonit eurot).

SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik ütles Eesti tulemuste kohta, et kaks aastat majanduselu mõjutanud pandeemia asendus esimeses kvartalis sõjaga Ukrainas, mis vajutab pikaks ajaks oma pitseri ettevõtete ja eraisikute otsustele. «Sõda Euroopas annab hoogu juba niigi kiirele inflatsioonile ja seega võib Eestis tänavu oodata koguni kahekohalist hinnatõusuprotsenti, mis kahtlemata mõjutab negatiivselt nii kodumajapidamiste kui ettevõtete toimetulekut,» ütles Parik.

Pariku sõnul on majanduskeskkonda muutnud ka see, et sanktsioonide ja piirangute tõttu on kaubandussuhted Venemaa ja Valgevenega lõppemas. «Peamiselt mõjutab see nendest riikidest toormeid importivaid sektoreid nagu ehitus, põllumajandus ja puidutööstus. Eesti ekspordist moodustavad sõjas olevad riigid vaid 2 protsenti, samas impordis on nende riikide osakaal 10 protsenti. Siiski seisab Eesti majandus tervikuna laiapõhjalistel alustel ning Venemaaga kaubavahetuse kadumine ei too Eesti jaoks kaasa drastilisi tagajärgi,» rääkis Parik.

Samas pole neid mõjusid SEB pangas märgata: kliendid olid aktiivsed teenuste tarbimistel, mis suurendas panga tulusid tervelt 6,3%. Esimeses kvartalis oli märkimisväärne see, et kliendid fikseerisid aktiivselt kodulaenuintressi.

«Hoiuste kasv on pidurdunud, ulatudes esimeses kvartalis siiski veel 12,1 protsendini. Laenukasv oli 4,2 protsenti,» teatas Parik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles