Putini hääl Euroopas: sakslased tahavad oma endise kantsleri Gerhard Schröderi sanktsioonide alla panna

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Protestijad Hannoveris hoiavad üleval Gerhard Schröderi vastast plakatit, kus seisab "Gazpromi-pätil Gerhardil on Hannoveri sisenemise keeld"
Protestijad Hannoveris hoiavad üleval Gerhard Schröderi vastast plakatit, kus seisab "Gazpromi-pätil Gerhardil on Hannoveri sisenemise keeld" Foto: RAINER Rainer Droese via www.imago-images.de/Scapix

Saksamaa endine liidukantsler Gerhard Schröder on sattunud võimukoalitsiooni huviorbiiti ning juba käivad jutud, et ta ise tuleks Venemaa-läheduse tõttu sanktsioonide alla panna.

Gerhard Schröder oli aastatel 1998–2005 Saksamaa kantsler ning sai peale seda hästitasustatud ametiposti Nord Streami gaasitoru projektis. Temast sai ka selle gaasikonsortsiumi liige, kus Gazpromil enamusosalus oli. New York Timesi rehkenduste järgi maksavad Venemaa erinevad energiafirmad talle kokku ligemale miljon eurot aastas. Nendelt kohtadelt pole Schröderil plaanis tagasi astuda, on Saksamaa meedia vahendanud.

Gerhard Schröderi mõni päev tagasi New York Timesile antud intervjuus tehtud väljaütlemised on nüüd Saksamaa poliitikud marru ajanud ning on tehtud ettepanekuid, et ka tema pandaks Venemaa oligarhidega samasse sanktsiooninimekirja, kuna ta teenib Venemaalt raha ning on «Putini ustaivam hääl Euroopa Liidus,» nagu kirjutas Handeslblatt.

«Teda peab nii kiiresti kui võimlik Putini režiimist kasulõikajate sanktsiooninimekirja panema,» ütles FDP partei liige Moritz Körner Handeslblattile. Tema sõnul on Schröder täna «Putini kõige tähtsam mees Saksamaal». «Ta ei kuulu enam Saksamaa sisepoliitika koorekihti, vaid Kremli koorekihti.»

Isegi ilma Venemaalt tulevate tasudeta poleks Gerhard Schröderil nälga karta: väljaanne NTV kirjutab, et möödunud aastal maksti talle riigikassast 418 531,37 eurot ehk 1147 eurot päevas. Kuid lisaks sanktsioonide nimekirja panemisele on tehtud ka ettepanekuid, et Schröderilt võetaks ka tema maksumaksja rahaga finantseeritavad privileegid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles