Venemaa lembus lõi Soome rehvitootjat, aktsia tõuseb

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Soome rehvitootja on Venemaast suures sõltuvuses
Soome rehvitootja on Venemaast suures sõltuvuses Foto: Reuters/ScanPix

Soome rehvitootja Nokian Tyres teatas, et rehvinõudlus on heal tasemel, kuid Venemaa sõda Ukrainas lõi tegevuskeskkonda ja Venemaal tootmist.

8. aprillil kehtestas EL Venemaa vastased sanktsioonid, mis mõjutavad Nokian Tyresi äri. Sanktsioonide tõttu ei tohi Venemaalt rehve EL importida, mitmesuguseid materjale ei tohi Euroopa Liidust Venemaale eksportida ning mõjutatud on Venemaaga transport.

Veel näinud aastal tuli viiendik ettevõtte käibest Venemaalt. Ligi 80 protsenti ettevõtte sõiduautorehvidest toodeti Venemaal. Venemaal toodetud rehvide materjalist tuli pool välismaalt.

Ettevõte muutis varasemat dividendiettepanekut, milleks oli 1,32 eurot aktsia kohta. 30. märtsi ettepaneku kohaselt makstakse vaid 55 senti dividendi aktsia kohta.

Ettevõtte esimese kvartali käive kasvas aastaga 21,9 protsenti, 416,5 miljoni euroni. Puhaskasum kasvas 35,5 miljonilt eurolt 47 miljoni euroni.

Nokian Renkaat aktsia tõusis täna Helsingi börsil 3,3 protsendi võrra 12,505 euroni. Aasta alguses on aktsia kukkunud 62,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles