Kas panna oksjonile või premeerida omasid – Saksamaa arutab hädagaasi üle

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Münchenis aprilli lõpus asetleidnud demonstratsioon, kus rahvas protesteeris Venemaa gaasi ja nafta ostmise vastu sellel ajal kui Ukrainas sõda käib
Münchenis aprilli lõpus asetleidnud demonstratsioon, kus rahvas protesteeris Venemaa gaasi ja nafta ostmise vastu sellel ajal kui Ukrainas sõda käib Foto: IMAGO/Alexander Pohl

Saksamaal arutatakse, mida teha siis, kui Venemaalt enam gaasi ei saa. Kuna nappus koputab uksele, kaalutakse erinevaid hädastrateegiaid.

Saksamaa majandusleht Handelsblatt uuris riigi otsustajatelt, millised plaanid on neil paigas juhuks, kui Venemaa gaasikraanid kinni keeratakse.

Kuna gaasipuudus on Saksamaa jaoks reaalne stsenaarium, arutatakse lehe andmetel juba kuu aega, kuidas gaasi jagada, kui kõikidele seda lihtsalt ei jagu.

Üks variant on gaasinappuse korral olemasolev gaas oksjonile panna: kes teised üle pakub, saab gaasi omale. «Hinnad peaksid rolli mängima, et nappust jaotada,» ütles lehele üks anonüümseks jäänud kõrge valitsusametnik.

Veel on välja pakutud variante, et riik jagab ise gaasi oma äranägemise järgi turuosalistele laiali. Ning üheks väljapakutud variandiks on ka nn preemiasüsteem – gaasi saavad tublimad.

Täna oodatakse Euroopa Liidust otsust Venemaa võimaliku naftaembargo kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles