Tallinna börsi käive kiratseb, inimesed pigem kaotavad raha kelmidele kui investeerivad

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kurjategijad võtavad meeleldi ohvritelt raha vastu
Kurjategijad võtavad meeleldi ohvritelt raha vastu Foto: NCA / Met Police / SWNS/SCANPIX

Päevad pole vennad. Kui eile hiilgas kohalik aktsiaturg suure päevakäibega, siis täna venitati napilt miljon eurot kokku.

Miks börsil käibed kiratsevad? Põhjusi võib leida palju. Lisaks otseselt majanduslikele põhjustele, nagu inflatsioon, on populaarne annetada raha heategevalt Ukraina abistamiseks, kuid seda kaotatakse ka kelmidele. 

Selliseid õpetlikke lugusid on palju, aga ikka tuleb uusi ohvreid.

Esmaspäeval pöördus politseisse 61-aastane naine, kellele veebikelmid olid tekitanud ligi 79 000 euro suuruse kahju, kirjutab BNS.

Kannatanule helistas end Swedbanki töötajana tutvustanud tundmatu, kes palus kannatanu abi mitteusaldusväärse pangatöötaja tabamisel. Selleks pidi kannatanu kandma oma isiklikku raha teisele kontole, kirjeldas Põhja prefektuur toimunut.

Samuti helistati naisele väidetavalt Coop pangast, mis samuti soovis abi uurimises. Kannatanu pidi võtma uurimise jaoks Coop pangast laenu ja kandma selle omakorda teise inimese kontole.

Huvitav miks peaks suvaline inimene raha liigutama ja suisa laenu võtma, et «pangad» saaksid oma «ebalojaalseid töötajaid» püüda. 

Ehk ei tundu 79 000 eurot börsi kontekstis suur raha, kuid näiteks tänane kohaliku börsi alternatiivturu aktsiate käive oli 51 191 eurot.

Börsiindeks tõusis 0,4 protsenti, 1896,61 punktini. Tehinguid tehti 4029, mis andis käibeks 1 034 695 eurot.

Käibelt ei tikkunud esile ükski aktsia. Suurim, 212 076 eurone käive oli Enefit Greeni aktsial, mis langes 0,1 protsendi võrra, 3,936 euroni.

Suurim tõusja oli 5,4 protsendiga Ekspress Grupi aktsia. Päeva lõpus 1,87 eurot maksnud aktsia käive oli 26 960 eurot.

Suurim langeja oli poole protsendiga Hepsori aktsia, mis maksis 11,44 eurot. Aktsia käive oli 4070 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles