Sügisel võib kinnisvaraturul tekkida häid ostuvõimalusi

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Eften United Property jaeinvestorite suunajuhi Kristjan Tamla sõnul tähendab ehituse kiire kallinemine, et üha rohkematele inimestele muutub uue kinnisvara ostmine kättesaamatult kalliks ning leppida tuleb kas kasutatud kinnisvaraga või hoopis eluaset üürima hakata. FOTO: Konstantin Sednev
Eften United Property jaeinvestorite suunajuhi Kristjan Tamla sõnul tähendab ehituse kiire kallinemine, et üha rohkematele inimestele muutub uue kinnisvara ostmine kättesaamatult kalliks ning leppida tuleb kas kasutatud kinnisvaraga või hoopis eluaset üürima hakata. FOTO: Konstantin Sednev Foto: Konstantin Sednev

Kinnisvarafond Eften United Property jõuab varsti börsile. Efteni jaeinvestorite suunajuhi Kristjan Tamla hinnangul võib osa kinnisvaraprojekte tulevikus raskustesse sattuda, mis tekitab sügisel ostuvõimalusi, kõrged hinnad aga võtavad üha rohkematelt inimestelt võimaluse osta uut kinnisvara.

Kas ülekuumenenud kinnisvaraturule on tulemas sahmakas külma vett?

Äri- ja elukondlik kinnisvara käivad natuke eri jalga. Kinnis­varaomanikule ei ole inflatsiooni kerge kiirenemine kunagi halb. Eriti hea on see siis, kui rendi­lepingud on inflatsiooniga indekseeritud. Teine küsimus on, mis saab igasugustest uusehitistest ja -arendustest.

Milline kinnisvara võib sattuda löögi alla?

Raskustesse võivad sattuda eelkõige sellised projektid, kus omakapital pole päris oma kapital, vaid kokku laenatud. See on viimastel aastatel mõne arendaja puhul aina populaaremaks läinud. Omafinantseering laenatakse eraisikutelt või äripartneritelt suhteliselt kõrge intressiga kokku. Selle peale võetakse veel natuke madalama intressiga pangalaenu. Eelkõige on need väiksemad arendajad, kuid neid on päris palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles